Hoeveel vind jij jezelf eigenlijk waard?

Afgelopen maand raakte ik tijdens mijn wandeling in gesprek met een onbekende. Deze persoon zei me: 'Het lijkt net alsof je met je ogen dwars door mij heen kijkt.' Deze opmerking krijg ik vaker te horen. De persoon voegde toe: 'Dat missen heel veel mensen, ze voelen en luisteren niet met hun hart.' Zelf ervaar ik dit ook. Vanuit mijn praktijk kijk ik liever naar het individu en wat de persoon nodig heeft. Ik geef geen standaard sessies, enkel mijn intakegesprek verloopt op dezelfde manier voor iedereen. Ik heb de tijd om een persoonlijk zorgplan, samen met de cliënt, op te stellen. 

 

Bootje

We liepen inmiddels langs het water en zagen een bootje voorbij komen. Een mooier plaatje kon ik mezelf niet wensen. Wat heerlijk om lekker te varen en de rust te nemen. Dat zou ik iedereen gunnen! 

 

Even verderop was een klein beekje waar een balk eroverheen gelegd was. Aan de andere kant zag ik een prachtige groene vlakte. Even dacht ik: als ik hier ga uitglijden, dan lig ik in het water. De vrouw die met mij meewandelde, liep er overheen. Ik heb mijn eigen gedachtes uitgeschakeld en ik liep achter haar aan. Ik voelde wel wat angst, wat gedachtes met je kunnen doen ...

 

SeeZen

Er werd mij gevraagd waar mijn praktijk zat en of er een combinatie gemaakt kon worden tussen danstherapie en coaching? Ik zei: 'Dat kan zeker, maar besef wel dat je voor beide diensten betaald.' De reactie die ik terug kreeg klonk als volgt: 'Natuurlijk betaal ik alles, het is toch je baan. Ik krijg ook iedere maand mijn salaris.' 

 

De meeste mensen verwachten van mij dat ik wel gratis help om klachten te verminderen. Als ik aangeef dat er voor betaald moet worden dan is de klacht opeens verdwenen. Of er komen allerlei excuses waarom iemand niet kon komen. Betalen om je leven weer vreugde te geven is blijkbaar niet zo belangrijk. Dat geld besteden we liever aan een dure auto of dat passen we enkel toe als het gratis in ons zorgpakket aanwezig is. 

 

Nieuwe mindset

Van het brutobedrag wat ik op mijn website vermeld heb staan, daar gaan de volgende kosten nog vanaf: de btw, de inkomstenbelasting, de bijscholingen en nieuwe studies (hbo-niveau), afgesloten verzekeringen, onderhoud van de praktijk, verslagen uitwerken, de boekhouding. De rest kun je wellicht zelf nog invullen anders wordt mijn blog zo saai!

 

Aan mij de leer om het gewoon niet meer uit te leggen. Wie niet in zichzelf wil investeren of niet in mijn kunnen gelooft, die komt gewoon niet. 

 

Mijn leerproces door studies, intervisies en levenservaring

Ik heb net zoveel recht als ieder ander om betaald te worden voor het werk dat ik verricht. Dat besef heeft een tijd geduurd, maar gelukkig leert een mens in het leven. Daarnaast weet ik dat Nederlanders snel kunnen mopperen als er geld voor betaald moet worden. Onze ziektekosten gaan niet voor niets steeds omhoog, wie neemt nog zelf de verantwoordelijkheid voor eigen gedrag? Het is zo gemakkelijk om naar anderen te wijzen of naar de huisarts te gaan bij ieder kwaaltje. Moeten we niet naar de oorzaak kijken in plaats van het gevolg te onderdrukken? Wat kun jij zelf doen op gebied van: beweging, voeding, minder stress, niet roken en niet drinken? Gelukkig komen er steeds meer mensen die wel willen investeren in zichzelf. Deze mensen staan open om naar opbouwende kritiek te luisteren zonder direct in de verdediging te gaan. Zonder zelfreflectie kom je niet verder in je leven. Ik ben trots op diegene die een hele andere manier van leven hebben gevonden. Ik ben dankbaar dat ze mij geheel in vertrouwen hebben genomen.

 

Mijn praktijk

Ik houd van geven en mensen gelukkig maken om ze te zien stralen. Een docent zei me: 'Laura, weet je wat jouw grootste valkuil is: Je geeft veel, maar ontvangt liever niets.' Die opmerking heeft me erg aan het denken gezet. Ik heb er inmiddels grote stappen in gemaakt en wil dus enkel die mensen uitnodigen in mijn praktijk die het zichzelf en mij waard vinden om aan de slag te gaan. Dan pas werken de sessies

 

In mijn klantenbestand zitten zowel mensen met een laag inkomen als een hoog inkomen.

En gek genoeg is de praktijk een stuk voller geworden nu ik mijn eigen waarde weet,

een win-win-situatie!

Blog 3, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Mary van Riel (donderdag, 21 juni 2018 13:30)

  Mooi geschreven, lieve nicht. You go, girl!!

 • #2

  Tamara (vrijdag, 29 juni 2018 22:36)

  Inspirerend!! Mooi omschreven en true.

 • #3

  David muskens (zaterdag, 30 juni 2018 08:46)

  Mooi geschreven laura, alleen helaas ging de geloofwaardigheid eraf toen ik je tarieven zag. Hup omhoog ermee!!