Complimenteren, hoe gaan we dat weer leren?

En daar zit ik dan, aan mijn keukentafel met het nummer van Harrie Jekkers, 'Ik hou van mij', op de achtergrond.

Dat gaf me direct inspiratie voor deze blog. Wat een luxe om alles te kunnen schrijven als zelfstandig onderneemster. Daarom hoop ik met mijn blogs de nodige mensen te bereiken zodat er beweging in komt. Ieder persoon die ik aan het denken kan zetten, is er toch weer eentje. Met een warme thee in mijn hand en de nodige inspiratie zet ik de woorden op papier. 

 

Herken jij dat ook?

Je doet stinkend je best om alles te bereiken en iedereen tevreden te houden. Welke mensen in jouw omgeving geven eigenlijk nog complimenten? En waar vind je dat nog in onze samenleving? Ik heb me er eens in verdiept. Wist jij bijvoorbeeld dat er in de Verenigde Arabische Emiraten een minister van geluk is aangesteld? Als je een compliment ontvangt dan word je daar toch ook gelukkig van denk ik zo. Als we nu allemaal eens bewust worden betreft het geven van complimenten, zouden we dan niet een stuk meer zelfvertrouwen en vrolijkheid kunnen creëren?

 

Ken je dat als je voor een baas werkt?

Je werkt heel erg hard en doet vaak meer dan in je contract staat en je collega's ook. Blijkbaar zit dat al in ons systeem. Je collega's werken over dus dan kun je zelf toch niet naar huis gaan? Dan voel je jezelf schuldig, toch? Je beseft niet dat je steeds meer van jezelf verliest en dit kan lichamelijk en/of mentale problemen geven. De Westerse Wereld kan nog veel leren van de Oosterse Wereld op dit gebied. En dan bedoel ik niet dat je lui moet worden op je werk want van hard werken wordt niemand slechter. Een goede balans is echter wel belangrijk! Hoe kan het toch dat als je harder en foutloos werkt je niks hoort en als je een keer een fout maakt of niet kunt werken het direct te horen krijgt? Dat heet macht en stress over de hoeveelheid werk. Veel te weinig mensen voor te veel werk in vele sectoren. Dat kost pas tijd en geld! Je hebt vele rangen en standen, de hoogste rangen krijgen het meeste voor elkaar. Beter luisteren naar mensen op de werkvloer zou helemaal niet verkeerd zijn. Ik vraag me gewoon af welke bedrijven/instellingen heel goed zorgen voor hun personeel om ook in te grijpen als men ziet dat het niet gaat. Welke bedrijven/instellingen geven complimenten aan hun personeel? Geld en macht gaan vaak voor het belang van het individu, dat is altijd al zo geweest en verander je dus niet. Maar een compliment geven kan iedereen!

 

Geld besparen of juist verliezen?

Weinig besef is er dat mensen van complimenten groeien maar ook meer energie krijgen om fijner en ook beter te werken. Dat zou het ziekteverzuim al heel wat naar beneden brengen. Maar wij zijn gewend om op volle kracht vooruit te gaan want we denken allemaal dat het werk dan afkomt, bijna te grappig om te schrijven. Zijn we echt zo dom of kunnen we de strijd niet aan omdat we onze baan dan kwijt zijn? We lijken al aardig op voorgeprogrammeerde robots. En diezelfde robots moeten ons straks helpen bij lichamelijke gebreken door uitputting. Wie neemt daarin de verantwoordelijkheid? Bezuinigen betekent alle leuke uitjes weghalen, geen tijd meer om echt met mensen te communiceren binnen bedrijven/instellingen omdat zij weer aan het werk moeten. Hulp van buitenaf om daarin te investeren wordt wegbezuinigd. En dat allemaal in het kader van geld besparen terwijl het juist veel geld kost.

 

Alles wat je aandacht geeft groeit

Observeer in het dagelijkse leven maar eens hoe vaak dit nog gebeurt. Vele zijn te moe om dat nog voor elkaar te krijgen. En ook geheel logisch omdat er te veel werk per individu is en overal bezuinigd wordt. Maar dit potje geld stroomt er aan de andere kant weer net zo uit: onze ziektekosten stijgen en stijgen. Ook omdat we zelf niet altijd onze eigen verantwoordelijkheid meer dragen om te investeren in: voeding, ontspanning, sport, en noem maar op. De politiek snapt het in ieder geval nog niet in mijn beleving maar de burger vaak ook nog niet. Geld uitgeven doen we heel graag maar niet als het ons eigen gezondheid betreft. Het ligt immers toch nooit aan jezelf?....

 

Ik hou van mij

Kom ik toch weer terug bij het liedje wat ik hoorde. Als je niet van jezelf houdt dan kun je ook niet voor jezelf zorgen. En hoe wil je dan nog voor een ander zorgen? Een compliment komt dan helemaal niet meer in je op. Je bent aan het "overleven". En zo blijven we met elkaar in dit proces zitten. We denken allemaal dat we er beter van worden maar kijk eens om je heen, wie loopt er nog rond zonder een kwaal of zonder een kort lontje? Het is zorgelijk te noemen, zo ook het aantal mensen met depressies. Er moet onderzocht worden hoe het toch komt waarom dit aantal zo omhoog schiet. Ik moet daar haast om lachen want heb je een beetje verstand dan kun je het antwoord daarop toch wel verzinnen. We pakken de oorzaken niet aan van de problemen. Of we wijzen lekker naar elkaar over wie het moet oplossen. Praten, praten, en nog meer praten maar actie ondernemen wordt daarbij vergeten. Een zorgelijke situatie vind ik dit en ik hoop van harte dat er groepen mensen komen die hierin een voorbeeld gaan geven.

 

Welk bedrijf of instelling kan volgens jou een voorbeeld zijn in complimenteren?

Het mooiste voorbeeld komt in aanmerking voor het winnen van een SeeZen-taart dus delen is lief.

Blog 4, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 0