Is transpireren gezond of niet?

Deze vraag kwam in me op, toen ik lekker in de tuin zat te genieten van de zon.

Ik was mijn hbo medische basiskennis en psychosociale basiskennis aan het afronden.

En wat een geluk dat ik beide ingangen kan gebruiken voor bovenstaande vraag.

Medisch gezien is transpireren nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Overmatig zweten kan echter vervelend zijn, zeker wanneer dit gepaard gaat met een vervelende geur. Psychosociaal gezien kun je door angsten behoorlijk gaan zweten. Ook het opwarmen van de aarde zorgt hiervoor. Je zou er spontaan een zweetbui door krijgen.

 

Medisch vlak

De zweetklier is een exocriene klier. Zij leveren hun productie af buiten het lichaam, de afvoerklieren. In de handpalmen, de voetzolen, de oksels, het voorhoofd en de rug komen grotere hoeveelheden zweetklieren voor, dan in de rest van het lichaam. Zweet bestaat voor negenennegentig procent uit water, de rest bestaat uit opgeloste zouten en bepaalde zuren. Wat je eet is wat je zweet, omdat er soms afbraakproducten van voedsel in zitten, neem als voorbeeld knoflook. Bij het okselgebied worden ook geurstoffen afgescheiden. Kun je daar nu wel of niet iets aan doen? Een normale zweetproductie is in ieder geval gezond voor ons. Goede persoonlijke hygiëne is zeker aan te raden. Was jezelf en zorg voor een goede deodorant die niet schadelijk is. Wissel vaak genoeg van kleding, want ook daar gaan de geurtjes in zitten. Maar wat nu als je altijd zweet en het ook een nare geur afgeeft, terwijl je bovenstaande tips al lang opvolgt? Dat is heel naar, want mensen kijken je toch vaak anders aan als ze de geur ruiken. Er komt direct een oordeel dat je jezelf niet goed verzorgd. Heb jij weleens een gesprek met iemand gevoerd over jouw of de ander zijn zweetprobleem? Dat is vaak nog een taboe, terwijl we elkaar zouden kunnen helpen. Daarnaast de hoog sensitieve mensen die op afstand alles al ruiken, ook voor deze groep mensen valt het niet altijd mee.

 

Psychosociaal vlak

Als je transpireert, dan kan dat betekenen dat je op je hoede bent, dat je angsten kent. Als je bang bent voor de diepere krachten in jezelf, dan zal je ook bang zijn voor anderen. Mogelijk ben jij jouw emoties dan niet de baas. Dat kan heel wat zweten veroorzaken. Als je jezelf niet goed kent, dan blijf je in de vicieuze cirkel hangen en blijft het altijd hetzelfde. Het is dus beter om door je weerstand heen te gaan, zodat je op den duur minder stress gaat ervaren. Vaak hebben we dat niet in de gaten. Ik ben wel heel blij dat dit onderwerp in mijn praktijk bespreekbaar is en er normaal over gedaan wordt. Hoe fijn zou het zijn om dit probleem op te lossen? Er zijn veel meer mensen die zich hier zorgen om maken, maar nergens heen durven. Maak het bespreekbaar!

 

Mijn kleine, ietwat saaie tuin

Ik kan enorm genieten van de zon in onze tuin. Langere periodes en extreme temperaturen zijn een feit. Fijn om vitamine D in je lichaam aan te maken. In het begin zeiden we allemaal: 'Heerlijk zeg dat weer.' Nu hoor je om je heen toch ook al andere reacties. Of het is te warm en men snakt naar regen of men maakt zich druk over het veranderende klimaat. Als je aan dat laatste denkt, dan kun je daar ook aardig van gaan zweten. Is het wel normaal dat ons klimaat zo aan het veranderen is? Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Visualiseer eens dat Afrika teveel aan water heeft en Europa te weinig. Hoe het nu is, vinden we blijkbaar allemaal normaal. Ik merk een ding zeker, dat de aarde extreem aan het draaien is. Of dat zweetdruppels oplevert van de stress is over vele jaren vast te merken. Wij als mens wachten maar af en gaan door met al onze vervuilingen. We leven immers nu, maar hoe zit het dan met onze kinderen? Hebben zij geen recht op een goed en gezond leven?

 

Zonnepanelen

De bel gaat, daar staat een man die komt praten over zonnepanelen. Ik voel me blij en trots dat we voor deze investering hebben gekozen als gezin, alle kleine beetjes helpen. Deze panelen houden juist van de zon! En wij vinden het belangrijk om wat stappen te zetten voor onze aarde en er andere dingen voor te laten staan. Ook besef ik me maar al te goed dat wij enorm van reizen houden en dan toch met het vliegtuig gaan. Of neem nu de vele gezinnen die inmiddels over twee auto's beschikken. We mogen ons daar best bewust van zijn.

 

Inspiratie

De man die ik graag volg en me echt aan het denken zet, dat is Jan Terlouw. Hij bereikt een groot publiek, omdat hij in gemakkelijke woorden heel goed laat zien, hoe we als mens omgaan met de aarde. Mensen die vanuit hun gevoel spreken, krijgen van mij altijd de grootste waardering. Je hoort en voelt gelijk of iemand het echt meent. Bij Jan is daar geen twijfel over mogelijk. Hij geeft geweldige lezingen en ook op televisie is hij vaak te zien.

 

 

1      De aarde is aan het 'transpireren' en wij kunnen daar nog veel van leren! 

2      Wanneer je overmatig zweet, weet dan dat je jezelf vaak vergeet.

 

Blog 5, Laura Potters, SeeZen

Afbeelding van Linus Schütz via Pixabay 

Reactie schrijven

Commentaren: 0