FOUT en GOED, wat een chaos!

Leven we niet in een maatschappij waarbij alles perfect moet zijn?, dat kost een energie zeg. We worden voor de gek gehouden want niets is wat het lijkt. We hangen maar voor alle beeldschermen en mogen geen nieuws missen. Is alles wat je leest ook datgene wat de werkelijkheid is? Iedereen weet daar toch wel het antwoord op mag ik hopen. Is dat GOED of juist FOUT?

 

Barcelona

Mijn zoon is naar Barcelona geweest met school in de tijd van het referendum in 2017. Er waren rellen en wat daar gebeurde is qua geweld zeker niet goed te noemen. Maar in het nieuws zag je 1 kant, enkel bloedige beelden. Mijn zoon kon gewoon over straat lopen zonder gevaar. Tja, dat wat we te zien krijgen, nemen we vaak voor waarheid aan. En de meningen komen weer onder de filmpjes te staan. Snappen we het nog wel hoe de wereld in elkaar zit? En wie heeft verzonnen dat nieuws altijd de negatieve kant moet belichten? Houden wij als mensen dan echt enkel van het woordje FOUT om het nog kijkcijfers te laten opleveren? Werkelijk te bizar voor woorden en waar komt ons gedrag vandaan? Wetenschappers, doe je best om dat eens uit te gaan zoeken! Noem eens iets wat wel GOED gaat in ons leven. Wie kan dat eigenlijk nog? En dat terwijl we ons zelf wel zo neerzetten in de digitale wereld, je ziet dan enkel hoe GOED we het allemaal hebben. Dat is toch een beetje apart, niet waar? Wie houdt wie nu voor de gek?

 

Fouten maken, mag dat nog?

Zijn wij niet allemaal teveel bezig met een perfect uiterlijk, een perfecte woning, een perfect gezin, een perfecte baan en noem het allemaal maar op. Zitten we middenin een soort van spelletje? “Het spel” heeft ons in zijn macht. Onze kinderen moeten toch alles perfect doen? Is er schaamte en angst of willen we ons eigen leven projecteren op die van onze kinderen? Hoe meer je voor je kinderen oplost, hoe minder zelfstandig ze worden. Ik ben er zelf van overtuigd dat ze juist fouten moeten kunnen maken om meer te leren over het leven. Geef ze de ruimte om zichzelf te mogen ontwikkelen (lees: fouten mogen maken) en steun ze daarbij. Behalve als ze anderen in de maatschappij lastig vallen want als burger hoor je wel een verantwoordelijkheidsgevoel te bezitten, is mijn mening. Dat is een leuk onderwerp voor een nieuwe blog.

 

Wat betekenen de woorden GOED en FOUT nu eigenlijk, iets positiefs of juist iets negatiefs?....

 

Fouten toegeven

Dan nog de vraag wie sorry durft te zeggen maar het ook echt nog voelt. Of is het dan heel handig een ander de schuld te geven of juist te liegen over de situatie? Je zou ook eens gewoon kunnen zeggen: "Sorry, ik heb het niet goed gedaan". Zou dit komen uit schaamte dat we dat nog maar zo weinig kunnen zeggen? Of is het omdat alles zo perfect mogelijk moet waardoor fouten maken als “dom” wordt ervaren? Als je nooit fouten maakt dan vraag ik me af wat je leven nog bijdraagt aan je eigen leerproces. “Het spel” van de macht heeft gewonnen. Hoe meer fouten je maakt hoe meer je leert in je eigen leven, heerlijk vooruitzicht toch! Met deze blog wil ik laten zien dat GOED en FOUT alle kanten op schiet. En is dat nu juist GOED of FOUT?.....Help, wat een chaos!

 

Ben jij benieuwd naar jouw GOED en FOUT kom dan zeker een keer naar mijn praktijk. Kom je er dan achter wat GOED en wat FOUT is? Nee! Want dat bestaat gewoonweg niet, ieder individu is namelijk anders. Maar je leert wel jouw eigen inzichten te krijgen die je zelf maakt. De sessie eindigt vaak in een lachbui om je eigen proces. En ik verzeker je, ik heb al heel wat foutjes mogen maken in mijn leven en mijn groeiproces blijft zich ontwikkelen. Volgens mij heb je daarbij zowel de woorden "GOED" als "FOUT" nodig. Wees dus vooral realistisch!

 

Blog 6, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Monique (woensdag, 08 augustus 2018 08:34)

    Wat GOED dat je zo'n "FOUTE" blog stuurt, leest lekker weg en ook zo waar! fouten maken mag, sterker nog is onvermijdelijk en menselijk. en wat is goed? is zo relatief, eat de een goed vind is voor de ander niet zo goed. Dus leef, doe en kijk niet teveel achterom!
    Bedankt weer voor je inspiraie!
    XX