Communichaaaaaaaaaa-otisch

Herken je dat ook? Je wilt een verhaal vertellen aan iemand en je komt niet altijd op de juiste woorden. Mensen liggen dubbel dus dat is al winst! Lachen maakt iedereen gelukkig. En men begrijpt je heus wel. Men heeft ooit gezegd dat ik een Import-Belg ben als Brabander. Ik vond dat wel leuk verzonnen. Ben nu wel heel benieuwd hoe ik in Dordrecht heet waar ik al meer dan 20 jaar woon....

 

Supermarkt

Mijn man kan goed koken en vindt het ook leuk om te doen. Bij het samenwonen was dat al duidelijk. Daarom doet hij ook altijd de boodschappen want hij weet immers wat hij zal gaan koken. Wij maken dan altijd een digitaal lijstje waar onze wensen op staan en wat hij kan afvinken. Toen hij op een dag de supermarkt inliep, had ik hem gevraagd om handpoeder mee te nemen. Hij dacht: Huh? Ik kan die woorden wekelijks gebruiken. Gewoon letterlijk noemen wat je bedoelt. Alles moet steeds moeilijker maar waarom? Omdat het dan "kundig" staat of zo.... Om terug te komen op de handpoeder, daarmee bedoelde ik Biotex. 

 

Woordspeling

Ook mijn man kan prachtige uitspraken verzinnen maar dan bewust zoals:

onvrolijk, weggewerkte communicatie, aanmopperen, optimistoloog, mopperkonteritus en zo zijn er nog veel meer. We begrijpen allemaal wat ermee bedoeld wordt. En wat is het toch leuk om met woorden te mogen spelen. Ik ben groot fan van Paulien Cornelisse. Ook zij kan enorm spelen met woorden, heerlijk vind ik dat!

 

Lach maar om je woorden

Er zijn ook mensen die in het dagelijks leven gewoon altijd versprekingen hebben, woorden anders uitdrukken en vaak tot hele komische momenten komen. Hoe fijn is het om je daarvoor niet te schamen maar er enorm om te lachen. Zo heb ik laatst uit mijn enthousiasme (dan praat ik behoorlijk snel en gaat het soms dus mis) gezegd: "Niet alleen lichamelijk maar ook metaal gezien zal het je enorm gaan helpen". En wat hebben mijn klant en ik daar dubbel om gelegen! Ik mistte de "N". Ik dacht gelijk aan ijzer en dus weer aan spinazie. Wellicht had deze klant een ijzertekort (geintje). Ik hou van deze spontane acties. De sessie liep daardoor vanzelf, het ijs was gebroken. Lach er dus om en laat het gewoon gebeuren! 

 

Woorden kunnen behoorlijk raken

We zijn allemaal anders en daardoor is communicatie ook niet altijd even fijn. Je zegt iets wat je niet zo bedoelt of een ander hoort het en pakt het helemaal verkeerd op. Er kunnen daardoor behoorlijke missers ontstaan. Maar vaak praat je er dan niet over met een ander. Dit kan dan komen omdat je jezelf niet in een ander kunt verplaatsen. Of je bent onzeker en gaat daardoor gelijk in de aanval. Zo breek je juist een gesprek weer af. We moeten de ander niet meer zo zwart maken. Open staan voor iemand anders met een andere visie is heel moeilijk. Communicatie is een vak apart en hoe leer je dat? Op school bestaat er geen communicatie vak waar je leert nadenken over de woorden die je zegt en op hoeveel verschillende manieren een individu een zin kan interpreteren. Laat staan de methode van "inkt-communicatie" waarbij je elkaar gewoon respecteert zonder oordeel.

 

Digitale wereld

Ik maak me behoorlijk zorgen over de digitale wereld waarin we momenteel zitten. We hangen maar op onze mobiel. Maar wie spreekt er echt nog af om iemand "live" te zien ? Ik vind het prettig dat we een mobiel hebben want het is heel gemakkelijk op vele momenten in het leven. Daarnaast hebben we bijna een samenlevingscontract nodig voor onze "mobilioot".  Als ik uit eten ga moet ik altijd lachen om mensen die tegenover elkaar enkel bezig zijn met hun eigen telefoon. Wat een heerlijke gesprekken komen daar uit voort, niet dus! Jij ziet het beeld al voor je denk ik. Of ben je d'r zo eentje?...

 

Zonder mobiel

Heb jij weleens geprobeerd om 1 dag zonder mobiel te leven? En wat voor tijd hou je dan over? En voel je dan minder stress? Communiceren met elkaar wordt straks gewoon een vak apart omdat niemand het meer goed kan. Er ontstaan ook steeds meer welles-nietes discussies om ons heen, we staan allemaal op de overlevingsstand.  Het is onze nieuwe verslaving en dat is echt zorgelijk. Bewegen komt daardoor ook in een wankelende positie. En wie beseft dat nu echt? We doen er pas wat aan als we de klachten al hebben. En dan nog is het voor de meeste moeilijk om er echt wat aan te veranderen.

 

Probeer het maar eens, een gehele dag zonder mobiel, hoe vaak wil je er dan toch naar pakken? En wie slaapt er zelfs mee?

 

Blog 9, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Monique (donderdag, 13 september 2018 08:51)

    Oeps, aandachtspuntje inderdaad, ik ben waarschijnlijk ook wel een mobilioot hihi. Maar gelukkig kan ik nog wel tijd vrijmaken om spontane acties te plannen met vrienden zoals om 7 uur in de ochtend te gaan baantjes zwemmen en nee dan heb ik mijn mobiel niet bij me hihi. Maar een hele dag zonder vind ik toch best lastig moet ik bekennen. Uitdaging voor komende week! Mooie blog weer Laura!