Geluk is niet te koop, of toch wel?.....

De feestdagen komen er aan en wat zijn we allemaal weer druk. Iedereen op een eigen manier. De ene kijkt enorm uit naar de feestdagen terwijl de ander hoopt dat het snel januari wordt.

 

Kopen

Er horen cadeautjes te zijn met de feestdagen. Maar over de hoeveelheid valt te twisten. Want wanneer is het goed genoeg? En wat kopen we eigenlijk allemaal? Is het echt nodig? En kopen we wel de juiste dingen voor een persoon? Hoe goed ken je de mensen om je heen? Daar zie je zelf al aan of ze dichtbij je staan of juist niet. Het valt dan ook niet mee om een cadeautje te bedenken. Vaak wordt het een luchtje, iets voor onder de douche, chocolade, bos bloemen of zoiets. En verder dan dat kom ik ook niet bij mensen die ik niet goed ken. Hoe vaak heb je het met elkaar over wensen betreft cadeautjes? Ondankbaarheid wil je niet tonen. Toch is het best handig om je wensen aan te geven en daarin eerlijk te zijn. Er bestaan ook handige sites waar je een lijstje op kunt zetten. 

 

Worden we gelukkig van al dat kopen?

Je vraagt jezelf soms toch af of we gelukkig worden van al die cadeautjes? Het levert veel stress op. Allereerst moet iemand het toch allemaal gaan aanschaffen, in de meeste gevallen is dat de vrouw in huis. De tijd om alles aan te schaffen is ook nog een punt. Wanneer haal je de cadeautjes want hoe langer je wacht, hoe drukker het is in de winkels. Alles op het laatste moment, komt dat door tijdgebrek? Je kunt je cadeautjes ook digitaal bestellen. Val jij onder de mensen die boos is als het te laat is bezorgd of had je het ook eerder kunnen aanschaffen? Welke manier je ook kiest, je weet dat je bankrekening daarna geplunderd is. Hoeveel gezinnen zouden er in december met financiële problemen zitten? En dan moeten de feestdagen nog beginnen. Over al het eten hebben we het nog niet gehad.......

 

Loterij

Eindejaar doen er toch veel mensen mee met een loterij. In de hoop dat 2019 direct een prijs met zich meebrengt. De kans is mega klein...... En dan te bedenken dat we ook nog de gedachten hebben dat we daar heel erg blij van gaan worden. Tuurlijk is geld belangrijk om al je rekeningen te kunnen betalen, anders heb je sowieso al stress. Maar wat heb je nog meer nodig om echt gelukkig te zijn? Of kopen we steeds meer als we onszelf steeds zieliger vinden? Gaat het koopgedrag dan omhoog? Iedereen kent ze, mensen die zo materialistisch zijn dat daar het leven om draait. Die mogen nog veel gaan leren over zichzelf en waar het leven echt voor bedoeld is. 

 

Eenzaamheid

Weten wij hoeveel mensen er eenzaam zijn met de feestdagen en dus helemaal alleen de dagen moeten doorbrengen? Staat iemand daarbij stil? En wat kun je er dan aan doen? Hoe neem je het initiatief om dat niet te laten gebeuren? Er zullen ook veel mensen een gemis voelen met deze dagen. Het woordje feest wordt dan toch een beetje uit de verhouding getrokken. 

 

Eten, eten, en....... eten

Dan nog al het eten, dat zit nog niet in de begroting. Moet het een zevengangenmenu worden? Ik weet dat heel veel mensen kunnen genieten van onbekende gerechten, hoe luxer des te beter. Geef mij maar wat simpele groentes en ik ben helemaal blij. Meer heb ik niet nodig en daar geniet ik nog veel meer van dan al dat luxe. Je buik staat dan ook nooit op springen. Als we voor minder luxe kiezen en de opbrengst zouden besteden om Nederland mooier te maken dan ben ik voorstander! Genieten zit hem voor mij dus niet in de hoeveelheid en de luxe gerechten. Maar ik weet ook dat heel veel mensen daar juist enorm van kunnen genieten. Hoewel ik dat weer betwijfel als ik ze met veel stress in de keuken te werk zie staan. 

 

2019

Na de feestdagen is het nieuwe jaar aangebroken. We maken allemaal weer de grootste plannen voor het komende jaar. Eerst moet er weer afgevallen worden want tijdens de feestdagen hebben we er toch wel heel wat kilo's bij gesnoept. En dan hebben we het nog niet over alle drank. Als je in december al niet ziek bent geweest van de hectiek dan is het in januari wel. Maar dat heb je zelf toch ook in de hand? Waarom altijd over grenzen heengaan? Durf eens voor jezelf te kiezen!

 

Het patroon komt ieder jaar terug. December is hollen, rennen, vliegen. Vooral geen nee zeggen en alles maar tegelijkertijd doen. Daarna zit je uitgeblust voor de buis en dan moeten de feestdagen nog beginnen. Gezellig hoor! Het is een patroon geworden en er zijn maar weinig mensen die dat durven te doorbreken. 

 

Zelf vind ik twee dingen erg belangrijk tijdens de feestdagen:

gelukkig zijn met de mensen waar ik van houd en onze gezondheid. Het klinkt heel cliché maar meer heb ik niet nodig. En dat wens ik ook voor degenen die deze blog hebben gelezen.

 

 

Blog 16, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Monique (vrijdag, 21 december 2018 17:24)

    Die wens is wederzijds Laura! En laat dat nu net niet te koop zijn... des te waardevoller dus! Bedankt voor al je inspirerende blogs, ik hoop er in het nieuwe jaar nog veel te kunnen lezen. Tot Lau-See�