Hoe trots zijn wij op onze eigen taal?

Wie is er echt heel trots om in Nederland te mogen wonen? En hoe voelt dat dan? Of wie wil het liefste emigreren omdat je denkt dat het daar beter zal zijn? We kunnen ook opkomen voor ons land, weliswaar ZONDER geweld. Sfeer maken en genieten van ons Nederland met onze Nederlandse taal.

 

Onze taal

Hoe lang zal het nog duren voordat Engels onze moedertaal wordt? Is onze Nederlandse taal nog wel zo belangrijk? Laatst was ik in een grote stad gezellig aan het lunchen met een vriendin. Bij de bestelling werden we aangesproken in het Engels. Dat gebeurt steeds vaker. Zo ook als ik ga winkelen. Ik snap dat dan niet heel goed omdat we toch in Nederland wonen en we daar Nederlands spreken? Moeten wij Nederlanders ons opeens gaan aanpassen om Engels te spreken in ons eigen Nederland?

 

Studies

Hoeveel studies zijn er wel niet in het Engels? Alsof we bijna niet meer trots zijn op onze Nederlandse taal. Maar ook hier draait het weer om geld en macht. Hoe meer studenten we kunnen aantrekken van buitenaf hoe meer geld er binnenkomt. Ze komen overal vandaan. Maar als een Nederlander naar een ander werelddeel reist dan spreekt men daar toch ook geen Nederlands? We mogen dan voor heel wat landen een klein onbelangrijk gebied zijn, dat doen we toch ook deels zelf. Wij beheersen de Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse taal. Alles leer je daarbij op school. Dat vinden wij heel belangrijk. Is dit niet een beetje de omgekeerde wereld? Zouden mensen die naar dit land komen zich niet de taal eigen MOETEN maken? Weliswaar met hulp van de Nederlanders dus geef iemand wel een kans. 

 

Sites

Hoeveel Nederlandse sites zijn tegenwoordig niet geschreven in het Engels? Want tja, hoe meer bereik je hebt, hoe beter de zaken gaan. Toch?.....Heeft dat niet veel meer te maken met de kracht vanuit jezelf? Dan maakt het niet uit welke taal je namelijk spreekt. Voor grote bedrijven die zich overal hebben gevestigd kan ik dit deels nog begrijpen in communicatie. Maar ook dan is onze taal nog steeds Nederlands. En welke site heeft er geen buitenlands product of bijscholing vermeld staan? Er zijn er maar weinig die echt uitzoeken wat zo'n bijscholing nu echt oplevert voor jou als klant. En sterker nog: wat was de inhoud? Goed in je vak zijn heeft veel meer met je EIGEN kracht en uitstraling te maken. De echte doorzetters en harde bikkels komen het verste. Niet degenen die de focus leggen op status en mooie praatjes.

 

Televisie

Hier draait het om kijkcijfers in plaats van steengoede programma’s. We moeten toch altijd weer van buitenaf mensen oproepen om de kijkcijfers te halen. Bij een steengoed programma hoeft dat helemaal niet. Wellicht liggen daar dus nog kansen.....Daarnaast wordt van iedere Nederlander maar verwacht dat je vlot Engels spreekt en jij jezelf dus moet aanpassen. En verwoord je het grammaticaal net even anders dan liggen de "kenners" geheel dubbel. Ben je dan direct "dom"? Ons eigen Nederlands is blijkbaar niet meer zo belangrijk. Zegt dat niet heel veel over hoe wij ons als Nederlander voelen? Waar is onze verbinding?

 

Blijkbaar hebben wij geen vertrouwen in ons eigen kunnen als Nederlander. Het woordje trots is bijna niet meer te vinden. Onze taal moet weer een belangrijke functie krijgen in onze samenleving! En de Nederlander mag ook best geloven de allerbeste te zijn van de wereld op welk vakgebied dan ook. Ook in ons Nederland kunnen we grote en mooie stappen maken. Maar we moeten durven en vertrouwen hebben dat we het ZELF als land ook kunnen. Dat is maar weinig te zien. 

 

de Engelse taal

Ik ben heel blij dat we een taal hebben die we (bijna) overal kunnen spreken.

En dat dit dus op school gegeven wordt, snap ik helemaal. Zo kun je toch met iedereen communiceren. Dus de Engelse taal vind ik wel heel belangrijk. Daarnaast vind ik het een prachtige taal. Maar als we in Nederland leven dan hoop ik toch van harte dat we nog steeds Nederlands tegen elkaar blijven praten. Dan horen degenen die zich interesseren voor ons Nederland de taal te leren en niet andersom. Daarnaast heb ik te doen met alle mensen die nooit de Engelse taal hebben geleerd of die het vanuit vroeger niet goed hebben meegekregen. Zij moeten maar zien hoe ze nog een lunch bestellen.......

 

Japan

O ja, ik ga dit jaar naar Japan om weer heel veel ervaringen op te doen. Je kunt bij mij een Reiki-behandeling boeken. En laat Reiki nu in Japan zijn ontstaan. Eerst ervaren en dan oordelen zou ik tegen iedereen zeggen die denkt: wat is dat dan? Maar tegen mijn klanten die al lang gebruik maken van deze dienst: het maakt mij na de reis echt geen betere reiki-master. Ik ga gewoon op dezelfde manier verder en vanuit mijzelf bied ik deze behandeling voor de klanten aan. En zolang de klanten met een stralende lach naar buiten gaan omdat het echt effect heeft dan heb ik niks anders meer nodig.

Of ik in dit land met het Engels uit de voeten kan, vraag ik me zeer af. Maar zelfs zonder dat weet ik zeker dat ik met iedereen kan communiceren, non-verbale communicatie is ook een vorm van communicatie. 

 

ONZE OGEN SPREKEN OVERAL DEZELFDE TAAL

 

Blog 20, Laura Potters, SeeZen

(met dank aan Monique de Heer betreft de foto)

Reactie schrijven

Commentaren: 0