Reizen

Ik geniet deze week van de heerlijke zonnige dagen. Hopelijk geldt dat ook voor de lezer van deze blog. Ik zit lekker buiten met een heerlijke verse muntthee. Dan nog mijn laptop en het schrijven van de blog kan beginnen. Ik besef maar al te goed dat we een keuze hebben in het leven: genieten van de kleine dingen of je overal boos/druk over maken. Het lijkt wel een minivakantie in eigen land. Ons land is prachtig om er op vakantie te gaan!

 

De wereld ontdekken

Ik hou enorm van reizen. Ik vind het een goed middel om de wereld te ontdekken, andere culturen te mogen ervaren en te leren van de momenten die zo'n reis met zich meebrengt. In mijn boek dat ik aan het schrijven ben, komt Australië ook aan bod. En als je de reis dan omschrijft dan lijkt het net alsof je er weer bent. Ik ben niet gemaakt voor strandvakanties of all inclusive hotels, geef mij maar actieve vakanties waarbij ik alles mag gaan bekijken. Of het moet een functie hebben zoals het schrijven van mijn boek, dan ga ik wel een weekje in een huisje zitten waarbij ik enkel wandel en schrijf.

 

Favoriete bestemming

Tot nu toe heeft Australië wel mijn voorkeur, daar ben ik twee keer geweest. Het zijn wel hele afstanden die je moet overbruggen om van de ene plaats naar de andere te komen maar het is alles meer dan waard! En wat een rust, vrijheid en ruimte ervaar je daar. Wel is het oppassen voor de krokodillen, spinnen, slangen. Daarnaast kom je flora en fauna tegen waarbij je jezelf soms afvraagt welke naam daarbij hoort. Maar zolang je goed voorbereid op pad gaat dan is zo'n vakantie gemakkelijk zelf in te richten. En dat er dan plots een kangoeroe voor je auto springt en je vol op de rem moet, dat is dan het avontuur met gelukkig een goede afloop. 

 

De eerste verre bestemming

Dit was voor mij Thailand en dat weet ik nog heel goed. Vanuit thuis ben ik het reizen niet gewend dus dan is het toch wel even spannend. Thailand is het begin geweest van de reizen die ik samen met mijn man heb mogen beleven. Hij was het reizen al gewend en wilde het liefste alles zelf boeken. Ik wilde graag met een groep mee omdat ik dat toen nog nodig had voor het vertrouwen. We zijn met een groep meegegaan naar Thailand en alles werd dus al voor je geregeld. Daarnaast was je afhankelijk van de groep. Het was een fijne groep dus ik heb er toen al enorm van genoten. Maar bij thuiskomst besefte ik ook heel goed dat je zó afhankelijk bent dat je nergens korter of langer kon kijken, geen invloed had op de locaties, het eten etcetera. Mijn man had gehoopt dat ik na die reis zelfstandig zou willen reizen en dat had hij goed ingeschat. Vanaf toen voelde ik nog meer vrijheid, hij had gelijk. 

 

Gezin

Inmiddels hebben we heel wat landen mogen zien, ook als gezin. Onze kinderen vinden rondreizen ook heel leuk en dat maakt het wel gemakkelijker. Je wilt immers dat iedereen het naar haar/zijn zin heeft. Binnen ons gezin gaan zulke reizen eigenlijk vanzelf, alle vier hebben we dezelfde interesses tijdens vakanties en dat scheelt al heel veel. Daarnaast gunnen we het elkaar om datgene te zien wat we graag zouden willen, ook als het geen eigen keuze is dan nog is zo'n dag magisch. Stress is er hooguit bij het inpakken maar daar hebben we onze eigen weg in gevonden. Wij leggen alles klaar op onze bedden en mijn man legt het in de koffer (lees: dan kan er het meeste in). 

 

Leerzaam

Reizen leert je ook om door te zetten omdat je vooraf niet altijd weet wat er gaat komen. Niet alles op een reis verloopt altijd vanzelfsprekend maar dan moet je toch een manier vinden om het te laten werken. Reizen leert je niet alleen kennis op te doen over een land maar ook over jezelf en jouw handelingen. Ik ben er van overtuigd dat het je persoonlijke ontwikkeling en visies over de wereld vergroot. Ik heb een jonge vrouw zien ontwikkelen doordat ik haar ooit zei: pak het vliegtuig en ga alleen op pad, dan leer je alles waar je nog tegenaan loopt. Dat heeft ze gegaan en met groot succes! Ten opzichte van andere leeftijdsgenootjes heeft ze zich extreem veel verder ontwikkeld. Daar kan ik dan enorm van genieten want ik weet ook als geen ander dat je met zo'n reis echt wel tegen onzekerheden aanloopt. Maar je kunt er omheen of er doorheen. Mensen die nog nooit een rondreis hebben gemaakt en zeggen dat ze niet van reizen houden, daarbij denk ik altijd: hoe kun je dat weten als je het niet geprobeerd hebt?

 

Geld

Natuurlijk kost reizen een hoop geld maar ook dat is maar net waar je genoegen mee neemt en wat je budget is. Of je kiest er voor om je leven anders in te richten. Wij hebben daarin zeker eigen keuzes gemaakt. Daardoor kunnen we goed sparen om te reizen. Soms gaan we ook met twee personen uit het gezin, zo kozen mijn man en dochter deze maand voor New York. Het is gewoon heel leuk en leerzaam om zoveel mogelijk over de wereld te leren. Japan is onze nieuwe bestemming met het gehele gezin. Ik denk dat dat nog voor heel wat komische situaties gaat zorgen. 

 

Ego

Soms is het best lastig als je razend enthousiast bent over je reizen maar je ook voelt dat niet iedereen op jouw verhalen zit te wachten. Sommige mensen hebben er gewoon geen interesse in. Anderen zijn jaloers op wat je allemaal mag meemaken en weer anderen vertellen direct hun eigen reis waardoor er niet geluisterd wordt naar wat je zelf te zeggen hebt. De echte interesse behouden om te luisteren naar iemand die heel enthousiast is, valt nog niet mee. Dat geldt overigens niet enkel voor het thema reizen. Wat de ander van ons denkt, is enkel belangrijk voor ons ego. Inmiddels heb ik geleerd dat ik enkel vakantieverhalen vertel aan mensen die er zelf om vragen. De rest van de verhalen blijft gewoon in mijn eigen hartje en hoe heerlijk is dat. 

 

Gelukkig

Even een slok van mijn thee. Ik hoor de vogeltjes overal fluiten, de zon schijnt heerlijk op mijn benen en ik weet dat ik even naar binnen moet gaan om zonnebrand te halen. Iets wat wel heel belangrijk is om niet te vergeten bij mooi weer. Ik besef maar al te goed hoe mooi het leven is zolang je zelf maar enthousiast genoeg bent om er wat van te maken. Deze dag pakken ze me niet meer af, een minivakantie in eigen tuin. En naar buiten kan iedereen, gratis en voor niets. 

 

"REIZEN IS NAAR JEZELF KIJKEN TEGEN EEN ANDERE ACHTERGROND" - Jan Brokken

 

Blog 25, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jolanda (zaterdag, 27 april 2019 17:26)

    Als je boek klaar is en je brengt het uit wil ik graag een exemplaar, Lieve Laura.

    Mooi om dit al te lezen.
    Liefs Jolanda