Ritme

Het gehele leven bestaat uit ritme. Als je geen enkel ritme ervaart dan kan er chaos ontstaan.

Ons lichaam is uniek en daar mag je best eens over nadenken.

Wat kwam ik tegen over ritme: regelmatig afwisselende duur van klanken in de muziek, verbuigingen, specifieke herhaling, regelmatige terugkeer van een verschijnsel. Ritme kan ook visueel worden ervaren (beeldritme) zoals het zien van een film. Hooggevoelige mensen hebben nog weleens "last" van al die ritmes die steeds sneller langs ons heen vliegen.

 

Mooie vakantie

Vanaf volgende week is voor iedereen de schoolvakantie weer afgelopen. We mogen weer in het ritme van de dag. Maar ook de vakantie heeft een ritme, iedereen deelt deze op een eigen manier in. Mensen die een verre bestemming opzoeken, anderen die liever dichtbij huis blijven, een vakantie om een nieuw huis in te richten maar ook mensen die helemaal geen vakantie kunnen betalen of mensen die te ziek zijn om op vakantie te kunnen. Iedereen heeft zijn eigen ritme. Op het einde van ieders pad zou dat ritme hetzelfde moeten zijn. Dat is waar je altijd weer gelijkheid ervaart. Maar tijdens ons leven zijn die verschillende ritmes vaak maar moeilijk te begrijpen. Je kunt oordelen, veroordeeld worden (het wijzend vingertje gedrag), jaloezie kan optreden, je gaat nog harder werken om het gelijke ritme te krijgen met de mensen om je heen. De enige zekerheid in je leven is namelijk dat je allemaal sterft, dan hoef je niet bezig te zijn met de verschillen. Op het einde is ons ritme hetzelfde, wie of wat je ook bent geweest. 

 

Ritme van je hart

Je hebt niet veel meer nodig dan het tikken van je hart om te beseffen wie je daadwerkelijk bent. Bij stress gaat je hartslag omhoog, zo ook bij inspanning. Als je nooit actief bent dan zal je hartslag lager zijn. Maar dat is niet bij iedereen zo. Je kunt ook te maken hebben met een hartslagstoornis. Dan moet er medisch naar gekeken worden. Het ritme van je hart geeft veel meer aan dan je zelf denkt. Mooi om dit instrument bij ons te hebben. Als je dichtbij je gevoel zit dan kun je er naar luisteren. En als je daarop je keuzes maakt in je leven dan kan je pad er weleens heel anders uit komen te zien. In de hecktiek vergeten we nog weleens te luisteren naar wat ons lichaam ons te zeggen heeft. Je negeert dan je natuurlijke ritme. En hoe meer je negeert hoe meer valkuilen je op je pad krijgt. Dit ritme zou dan kunnen zorgen voor spanning.

 

Ritme van muziek

Dit ritme kan je juist weer helpen om iets te verwerken. En ook muziek maken is iets natuurlijks. Zo kun je je handen gebruiken om een ritme aan te geven, je stem om er klanken bij te verzinnen. Meer heb je niet nodig. Toch is het heel fijn dat er instrumenten bestaan om dit alles nog mooier te maken. Samen zingen, dansen, beleven, dat is toch het beste medicijn. De ene gaat naar een popconcert, de ander houdt van ruige muziek met veel drank en gillende mensen, weer een ander houdt van een kamerconcert met weinig mensen en rustigere muziek. Zolang je zelf maar geniet van jouw eigen keuzes. Iedereen kan nummers bedenken waarbij je een herinnering met je meedraagt. Ritme geeft in dit geval dus ontspanning. 

 

Dagelijks leven

Het leven kent veel meer ritmes dat we beseffen. Als je al kijkt naar alle seizoenen, de klok, de feestdagen en noem maar op. Dit ritme kan zorgen voor stabiliteit, iets komt jaarlijks terug. Het kan ook voor heel veel chaos zorgen. Je vraagt je af of de seizoenen nog wel geheel kloppen in ritme. Of de feestdagen geven je juist stress. We zijn allemaal afhankelijk van meerdere ritmes in het leven dus we moeten er goed voor zorgen.

 

Ritme vergt tijd

Het valt nog niet mee om een eigen ritme te pakken omdat je altijd afhankelijk bent van je omgeving. En bij de uitspraak: maak jezelf onafhankelijk, weet iedereen dat je toch altijd met verplichtingen hebt te maken, waar dan ook. We gaan weer richting het einde van het jaar en wat hoor je dan vaak het woordje goede voornemens voorbij komen. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij al een goed voornemen bedacht en hoe vaak heb je het langdurig in je leven toegepast? Ik denk dat er niet heel veel mensen rondlopen die dat ritme kunnen vasthouden. Je begint fanatiek maar gedurende het ritme van de tijd kom je er toch weer achter dat je terug bij je oude ritme bent. En heb je wel je nieuwe ritme gevonden dan zul je heel wat veranderingen bij jezelf zijn tegengekomen.

 

Wat mij betreft bestaat het woord Ritme uit het volgende:

Regelmaat

Interesses

Timing

Meetbaar

Eigenwijs

 

Muziek en ritme vinden hun weg tot de geheime plaatsen van de ziel       - Plato -

 

 

Blog 33, Laura Potters, SeeZen

Met dank aan Pexels voor de afbeelding

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0