Asperger

De eerste keer toen ik dit woord zag dacht ik toch echt aan een groente. En wel eentje waar ik dol op ben! Hoewel een syndroom van Asperge toch wel een stuk positiever klinkt, zag ik dat er nog een R achter moest. Ik las wel vaker een verkeerde letter of verzon hem er gewoon bij. Je komt dan op hele andere zinnen en dat brengt de nodige humor met zich mee. 

 

Afgelopen week heb ik het boek Zondagskind van Judith Visser in één adem uitgelezen en dat met maar liefst 480 pagina's. Iets wat vroeger voor mij niet denkbaar was. Boeken vond ik maar niets en ook in mijn omgeving zag ik niemand een boek pakken. Blijkbaar was een boek lezen niet boeiend. Daarnaast zei een juf van de basisschool me ooit dat ik zo eentonig voorlas. Toen hoefde het voor mij al helemaal niet meer dat boekgedoe. Ik zei wel hoe "saai" ik het vond maar waar was die theorie dan op gebaseerd? Een paar jaar geleden kwam ik er achter dat het helemaal niet zo saai was om een boek te lezen. Iets wat een vriendin me al lang had verteld. Pak een thema wat je aanspreekt en dan komt het plezier vanzelf. Maar wat een achterstand had ik zeg. Als je nooit leest dan is je leessnelheid net zo langzaam als de schuifsnelheid van een slak. En dat is niet goed voor je zelfvertrouwen, kan ik je zeggen! In sommige boeken stonden woorden waarbij ik me afvroeg in welke richting ik moest denken. Er zullen boeken tussen hebben gezeten die ik heel anders heb gelezen dan dat de schrijfster hem bedoeld heeft. En toch gaf die eigen versie op een boek mij juist enorm veel fantasie. Ik mag hem immers lezen zoals ik zelf wil, heerlijk is dat!

 

Syndroom van Asperger

Het boek Zondagskind is een Roman over de jeugdjaren van de schrijfster. Wat kan deze schrijfster toch heerlijk in haar gevoel kruipen. Haar manier van schrijven raakt me behoorlijk. Ik vind het maar dapper dat ze met zoveel openheid iets weet neer te zetten. Ze ontdekte pas op volwassen leeftijd dat ze Asperger had. Als mensen anders zijn spreek je al gauw over een "stoornis". Maar dit woord heeft al direct een negatieve lading. Waarom is er nooit iets positiefs te verzinnen voor het uniek zijn? Ik had me inmiddels nog meer ingelezen in de "Asperger" en las dat ook Albert Einstein, Vincent van Gogh, Elvis Presley, Bill Gates, Henri Ford deze uniekheid hadden. Stuk voor stuk mensen die heel wat in hun mars hadden door hun power-brein. Ik kijk er naar uit om Judith Visser zondag te ontmoeten.

 

Functioneren

Maakt het eigenlijk uit wie of wat je bent en hoe je geboren wordt? Het eerste antwoord zal dan zijn: Nee, iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Maar is dat ook werkelijk zo in de maatschappij? Ook daarop heb ik wel een antwoord: Nee. Als je niet met de kuddes meewandelt dan sta je al snel alleen. En als je niet opvalt, zoals bij het syndroom van Asperger, dan gaat men er ook vanuit dat je in de kudde mee kunt. Geef je aan dat dat niet altijd kan dan wordt het niet begrepen en ben je "saai" of "eigenwijs". Wat weten we in onze maatschappij nu eigenlijk af van alle "beperkingen" van mensen? Als het je zelf niet betreft dan hoef je er toch ook niets over te weten? Rekening houden met elkaar is toch heel lastig. Als je aangeeft dat je graag alleen bent en je daar ook echt gelukkig van wordt dan ben je een einzelgänger. Allemaal vooroordelen die in de praktijk totaal niet kloppen. Het boek van Judith laat zoveel situaties zien waarbij het een grote zoektocht is om iedere dag weer te functioneren. Maar heb je dit eenmaal onder controle dan kun je heel wat succes krijgen in je leven. 

 

Eigen baas

Niets is onverwachts als je het naar je eigen hand kunt zetten. Als je zelf de leiding hebt dan creëer je de mooiste dingen. Voor een asperger geldt dat wel degelijk. Je passies vinden en zelf een weg banen in de maatschappij. Je kunt dan alles doen op de manier zoals je het zelf wil én met succes. De maatschappij heeft deze "anders denkende" mensen heel hard nodig om verder te ontwikkelen op heel wat gebieden. Gelukkig krijgen ze steeds meer de kans op de arbeidsmarkt omdat deze markt ook wel inziet dat ze zelf nooit op zulke grandioze ideeën zullen komen. 

 

Mensen met een beperking

Ik heb meerdere jaren les mogen geven aan mensen met verschillende beperkingen. Ik heb nog nooit zoveel geleerd in mijn leven. Ze houden je letterlijk een spiegel voor van je eigen gedrag. Daarnaast laten ze je inzien dat je om alles vrolijk kunt worden als je het zelf nog maar ziet. En dat je mag zijn wie je bent. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet of hoeveel je weet, alles is goed. Soms zou ik wensen dat we allemaal de krachtige kanten van mensen met een beperking zouden hebben. Dan was er weer veel meer saamhorigheid zonder veroordelingen maar met heel wat meer sfeer. Niets was fout dus er was ook geen reden om boos op elkaar te zijn. Genieten en lachen zouden dan de sleutelwoorden zijn, iets wat we enigszins zijn verleerd. 

 

Energie

Binnen mijn eigen praktijk werk ik ook met Reiki. Jij gaat jezelf heel anders voelen als je een sessie hebt gehad. Er zijn al heel wat mensen die er gebruik van maken en met succes. Ook mensen met een beperking hebben er baat bij. De terugkoppeling die ik krijg is dat men er heel rustig van wordt en dat klachten verdwijnen. Na de reis door Japan heb ik alleen nog maar meer energie mee terug mogen nemen. Ik ben nog steeds heel dankbaar met de ontmoeting (zie vorige blogs). Met deze ervaring kan ik in Nederland aan de slag. Zonder deze hulp zou het bij fantasie blijven.

 

Wijs niet naar een ander waardoor alle "zooi" bij je is ontstaan maar kijk eens naar jezelf en jouw energielijnen. Als je dat verandert dan zul je zien dat je band met de mensen om je heen ook verandert. Ik ben benieuwd of er iemand is die hieronder durft te bevestigen dat Reiki werkt. En zo ja dan komt er zeker een energie boost naar je toe!

 

Blog 34, Laura Potters, SeeZen

 

Foto door: icon0.com via Pexels

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Monique (donderdag, 12 september 2019 22:00)

    Ik weet niet of dit het antwoord is wat je verwacht had, ik kan alleen maar zeggen AMEN!�

  • #2

    Sylvia (zondag, 15 september 2019 20:28)

    Reiki werkt echt! Deze bijzondere energie is een aanrader !!