Lichaamsvorm

Vaak wordt mij verteld dat ik maar mazzel heb met mijn figuur.

Mijn lichaam zal wel snel vet verbranden of het is genetisch bepaald.

Zelf moet ik daar inwendig altijd weer om lachen. Is dat eigenlijk wel zo?

 

Excuses

Er zijn heel wat mensen die excuses verzinnen waarom zij geen afgetraind lichaam hebben. Ik ken er maar weinig (ze zijn er gelukkig wel) die zeggen dat ze te weinig doen om vet te verbranden. Het is heel gemakkelijk om allerlei excuses te bedenken waarom jij er helemaal niets aan kunt veranderen. De excuses die het meeste gebruikt worden zijn: Ik heb geen tijd of ik heb de pech dat mijn lichaam niets kan. Iedereen kan namelijk fitter worden als je maar wilskracht hebt, dat is toch altijd een eigen keuze. Waar een wil is, is een weg, op welke manier dan ook.

 

Hard werken

Om fit en gezond te blijven moet je hard trainen. Niemand krijgt dat voor niets. Iedereen moet er wat voor doen om zo te blijven, zeker als je ouder wordt en ons vetweefsel verandert. Ook dan kun je er nog steeds zelf voor kiezen om de discipline op te brengen er wat aan te doen. Mensen denken dat heel wat met een pilletje op te lossen valt. Soms is dat ook de enige mogelijkheid om te verbeteren maar in heel veel gevallen ben je toch zelf verantwoordelijk. Kijk eens naar je eigen gedrag. Zijn we gewoon niet een beetje lui aan het worden om goed voor ons lichaam te zorgen? Waar halen we de tijd vandaan?......

 

Nooit tevreden

Als je over jezelf spreekt en je eigen figuur dan ben je maar zelden echt tevreden. Je wilt altijd datgene wat een ander heeft. Hoeveel zelfliefde heb je dan eigenlijk? Wat is goed en wat is slecht? Ik denk dat het een probleem wordt als je zelf last hebt van je gewicht. Daarbij kun je ook denken aan klachten die daardoor ontstaan. Je komt in een cirkeltje terecht en zie daar nog maar eens uit te komen. Het herhaalt zich keer op keer, je start even met een nieuwe actie om het te veranderen. Voordat het halve jaar voorbij is, is het niet meer leuk en stop je er weer mee. Dat is toch echt een eigen keuze en ook ik doe er aan mee en weet dat het uitstelgedrag is. Je moet jezelf dus herprogrammeren om tot actie over te gaan. Dat lukt me nu veel beter dan een paar jaar geleden. 

 

Wat doe ik zelf?

Baantjes zwemmen. Ik ga dan niet onder water want daar heb ik wel een hekel aan. Daarnaast hardlopen om echt vetjes te verbranden. Vind ik beide sporten leuk? Niet dat ik er een heel warm gevoel bij krijg, hoewel, na het trainen natuurlijk wel. Ik wil gewoon mijn lichaam onderhouden want als ik er goed voor zorg dan scheelt dat ook weer heel wat zorgkosten. De zorgkosten stijgen enorm omdat niet iedereen meer weet hoe zich fit te houden. Hoeveel beweeg jij eigenlijk per week, zowel normaal als intensief? Daarnaast heb ik thuis een crosstrainer waar ik geregeld op sta. Dansen blijft toch wel mijn passie, dat is iets wat ik echt met plezier doe. Muziekje aan en heerlijk swingen, ook dan kun je heel wat vet verbranden. Ik moet er dus zelf ook keihard voor trainen, zeker nu ik ouder word. Maar het is altijd nog mijn eigen keuze om mijn lichaam genoeg beweging te geven. Wandelen en fietsen is ook erg gezond. Maar wil je echt dat vet wordt verbrand dan zul je je hartslag toch wel moeten verhogen. 

 

Vooroordelen

Er zijn ook heel wat mensen die willen afvallen waarbij het niet lukt. Het brein is te sterk en neemt het over. Ze vechten dagelijks tegen de kilo's. Van stevige mensen wordt vaak gedacht dat ze minder slim zijn. Als ik met iemand die wat steviger is een theetje drink en één gebakje erbij bestel dan wordt deze nooit bij mij neergezet. Ik besef dan maar weer al te goed dat mensen al vooraf een visie hebben terwijl dat gebakje toch echt voor mij was. Deze mensen horen anders benaderd te worden omdat je nooit weet waarom dit zo is ontstaan bij een individu. Er zit altijd iets achter en ook medicijnen kunnen je behoorlijk dik maken. Oordeel niet te snel en besef dat deze mensen vaak enorm intelligent zijn. Ik zou in de toekomst graag een groepje oprichten voor mensen met overgewicht. Je bent goed zoals je bent. Zorg alleen dat je geen medische problemen krijgt want dan is het raadzaam er wat aan te gaan doen. Het mag je nooit belemmeren. En schaam je ook nooit voor wie of wat je bent, ben blij met jezelf, dan straal je dat ook uit. En wij moeten eens stoppen met al onze harde uitspraken over elkaar. Accepteer elkaar eens wat meer, ook als je verschillend bent op welke manier dan ook.

 

Cultuurverschillen 

Ook daarin zitten enorme verschillen in hoe het "hoort". Zo zie je in Japan zelden iemand lopen die wat steviger is. Is dat dan de bouw van een mens of de cultuur waarbinnen je opgroeit? De mensen worden daar in verhouding wel een stuk ouder. In andere landen is het juist weer zo dat hoe steviger je bent hoe meer aanzien je krijgt. Het geeft aan dat je een rijk persoon bent. Dat is dus precies het tegenovergestelde. Ook voeding speelt een rol. Nemen wij nog de tijd om echt verantwoord en vers te eten? Hoeveel procent van de voeding die je ziet in een supermarkt hebben we echt nodig voor ons lichaam? En wat te denken van keuzestress? Het zou allemaal zo enorm simpel kunnen zijn in ons leven. We kiezen als mens overal en altijd voor moeilijk maar waarom?.....Als we echt zo slim waren dan zouden we dat toch al lang moeten zien. Ga eens wat vaker rechtstreeks naar de boer en haal daar de verse producten. We beseffen niet hoe belangrijk deze mensen voor ons zijn. Deze mensen kennen geen overgewicht omdat ze keihard werken, dag in dag uit. Daar wil ik dan ook graag mee afsluiten in het kader van alle meningen en oordelen over de boeren afgelopen tijd. 

 

 

- Niemand kent het gewicht van de last waaronder een ander gebukt gaat -      

                                                   George Herbert  

 

 

 Blog 36, Laura Potters, SeeZen

 Afbeelding: Pixabay

Reactie schrijven

Commentaren: 0