Geweld om gehoord te worden?

Dat mensen protesteren is ieders goed recht. Maar dat je pas gehoord wordt als je over de grens heengaat dat vind ik toch echt de omgekeerde wereld. Een tijdje terug was er een protestloop over het milieu waarbij veel jeugd aanwezig was. Men hield zich netjes aan de regels maar ter plekke was er door de politiek, op enkele na, maar weinig gehoor. Dat volgde later pas, ik ben erg benieuwd hoeveel tijd ze hebben gekregen.

Een tijdje na dit protest zag ik twee foto's van het Malieveld, één na de klimaatactie en één na het boerenprotest. Op de foto na de klimaatactie lag het veld vol met troep. Dit was echter nep nieuws want de foto was genomen op het festival Pukkelpop. Dat laat maar weer eens zien hoe snel wij onze meningen klaar hebben a.d.h.v. datgene wat wij zien. Er volgden vele reacties zonder dat we beseffen of onze reacties wel kloppend zijn. De waarheid is namelijk onze eigen waarheid gebaseerd op wat eigenlijk?....

 

Ook de boeren zijn volop in actie. Ik vind dat we daarvoor ook meer aandacht mogen vragen dus dat ze protesteren vind ik heel normaal. Zonder hen neemt onze primaire levensbehoefte af. Maar dan wordt er door een enkeling over hekken gereden en komen er meer tractoren bij dan men had verwacht. Opeens komt de politiek grootschalig in actie omdat het anders uit de hand gaat lopen. En dat is nu precies het probleem waar we nu voor komen te staan. Over de grenzen heen gaan dat loont in dit land. Dan hoor je er pas bij. En daar zijn we in alle opzichten volop mee bezig. Ik snap de woede van de boeren heel erg goed maar degene die over de grens gaan, moeten ook beseffen dat dat een brug te ver is. 

 

Gehoord worden

Mensen willen gehoord worden maar wat iedereen ook roept, er komt maar weinig actie. Dat komt omdat we de echte verbindingen met elkaar kwijt zijn omdat er heel veel angst heerst. Daardoor zullen problemen ook niet opgelost worden en komen we in steeds gekkere situaties terecht. Wanneer krijg je aandacht? Dat is als je jezelf juist NIET aan de regels houdt. Dat ontwikkelt zich maar door en door, het verkeer is daar een goed voorbeeld van. Ik vraag me af waar dit ooit stopt? Ben je brutaal dan heb je alle ruimte maar wil je het volgens de nette manier oplossen dan krijg je helemaal geen ruimte of je wordt niet serieus genomen. Je staat dan in alles al één-nul achter. Zou dat niet omgekeerd moeten zijn, je krijgt alle ruimte bij goed gedrag en anders word je aangepakt?...... Goed gedrag loont nog maar zelden. Daar ligt het probleem!

 

Eigen ervaring

Zelf heb ik ooit de kans gekregen om met een burgemeester te mogen praten. Ik had vooraf goed ingeschat hoe dat zou gaan: Je wordt uitgenodigd en je zit met acht lieve mensen, die ook uitgenodigd zijn, aan een tafel. Dit alles binnen een uurtje. Logisch want de burgemeester moet zich daarna natuurlijk weer bezig houden met zaken die veel verder van de burger afstaan. Ik kon vooraf gelukkig al inschatten dat ik maar vijf minuten eigen tijd had. Vandaar ik een document had gemaakt om aan te kaarten wat ik als burger vond van Nederland en mijn stad. Toen ik aan de beurt was zei ik dat ik niet in een paar minuten de thema's kon aankaarten. Ik had een document gemaakt zodat de burgemeester achteraf alles kon lezen. Zo wist ik tenminste dat hij het zelf echt had ontvangen i.p.v. de secretaresse. Hij gaf aan dit nog nooit te hebben meegemaakt. Ik weet dat ik anders in elkaar steek dus mooi dat dit nieuw voor hem was, dan is het weer eens verrassend. Ik zou reactie van hem krijgen op mijn brief, dat was een belofte. Na weken wachten heb ik maar eens een mail verstuurd. Ik kreeg van een contactpersoon van de burgemeester het volgende: Dank voor uw vriendelijke mail met advies. Dat was het. En nu weet ik dus uit eigen ervaring dat wat je als burger ook probeert, het niet serieus wordt genomen. De reactie was dus een standaardzin. En dan begrijpt de politiek niet dat de mensen meer en meer teleurgesteld worden als er zo mee om wordt gegaan.....

 

Zien en dan pas oordelen

Ik weet inmiddels ook dat wat je allemaal leest of ziet over ons land en andere landen dat dat is wat men wil laten zien. Deze artikelen zijn geschreven door iemand waarbij je nooit honderd procent weet of dat wat je leest wel echt kloppend is. Er zijn ook landen waar geen media meer mag komen, we zien of horen dan niets meer van een land maar de problemen zijn niet opgelost. Het is dus heel erg fijn dat de media bestaat vind ik zelf, zolang het maar kloppend is wat men schrijft anders komen er ook heel wat misverstanden bij.

 

Ik hou ervan om als burger dichtbij de kern te komen om zelf ervaringen op te doen. Zo ben ik afgelopen maand naar een open dag van een asielzoekerscentrum geweest. Ik heb nu eens zelf ervaren wat het is om daar te zitten en hoe de mensen met elkaar omgaan. Zelf heb ik er een heel dubbel gevoel over moet ik zeggen. Ik gun namelijk iedereen vrijheid en geluk maar van beide kanten waren de verschillen toch wel heel groot. Hoe moet je dat dan samenvoegen in ons Nederlandje? En waar staat Nederland zelf eigenlijk voor? Wat zijn onze normen en waarden die gelden voor iedereen die hier woont? Ik zou het niet meer kunnen zeggen heel eerlijk gezegd. Inhoudelijk echt geen idee.........Daarnaast heb ik nu een goed beeld gekregen over een inburgersexamen. Het zullen vast wetenschappelijk onderbouwende vragen zijn maar ik heb er hard om moeten lachen samen met een vriendin. Daarnaast heb ik veel respect gekregen voor de hulptroepen die daar dagelijks rondlopen, ook zij willen wel maar zijn altijd weer afhankelijk van vele partijen, net als de asielzoekers zelf. Ik sprak een man die gestudeerd had en heel veel talen kende. Een man met een missie: vrede voor iedereen. Een man met wilskracht om het goed te doen hier in Nederland. Maar een baan kon hij maar niet krijgen. Het raakte me maar ik wist ook dat ik niemand zelf zou kunnen helpen. Dan zou ik hoop geven in iets waarover ik niet veel weet. De instanties zijn gespecialiseerd en zij kunnen dat veel beter. Wel ben ik door dit bezoek gaan lezen over dit onderwerp om zelf meer te gaan begrijpen. En zo ook naar het Humanity House (museum) in Den Haag om eens met eigen ogen te voelen hoe het is om vluchteling te zijn. Daar had ik nooit over nagedacht, je zal maar in die situatie zitten. Kun je beseffen en/of voelen hoe wanhopig je dan bent? 

 

Hulptroepen

Er zijn genoeg hulptroepen die ons moeten beschermen. Maar ook deze groepen mensen lopen tegen problemen aan en dat zijn geen kleine problematieken meer. Ze willen mensen helpen maar dat lukt niet altijd meer omdat andere groepen dit met geweld verstoren. We zien het, we kijken ernaar, we geven (vaak) aan dat het niet kan maar de dag daarop gebeurd het weer. We zijn allemaal te bang geworden om erop te reageren, zelfs hulptroepen moeten dit als angstig ervaren. Hoe diep zitten we inmiddels vast in dit patroon? Daarnaast beseffen we vaak niet dat mensen die geweld gebruiken zelf vaak hartstikke beschadigd zijn. Niemand is geboren als slecht mens, ze zijn zo gemaakt. In de zorg zijn er wachtlijsten om beschadigde mensen te helpen waardoor deze mensen alleen nog maar meer risico lopen voor zichzelf en ook voor onze samenleving. Waar is ons respect naar de medemens gebleven?

 

Den Haag

Dat zou wat zijn.....alle sectoren die niet tevreden zijn tegelijk richting Den Haag. Dan is heel het verdere land leeg denk ik zo. En wie dat niet doorheeft die ziet de grote problematieken nog niet. Ook de sfeer binnen de hulptroepen is niet altijd meer stabiel. Wat is er allemaal kloppend? En wat is de echte waarheid? Is dat wat je leest, dat wat je zelf gelooft of is er geen waarheid?

 

Kun je deze problemen oplossen? Wel als je de ballen hebt om één beleid te voeren en daar ook keihard de consequenties van durft te dragen. Anders wordt Nederland straks nog een land waarbinnen wij letterlijk moeten gaan vluchten. Dat wil toch niemand? Wat is er dan belangrijk? Niet afwachten maar actie!

 

Nederland is een prachtig land met hele mooie provincies. Een vakantie in eigen land is dan ook een aanrader om nog veel meer moois te mogen ontdekken. Zo ook de musea's waar je echt leert ontdekken wat Nederland zoal te bieden heeft. Als je denkt dat het saai leesvoer betreft dan zou ik adviseren je er eerst eens in te verdiepen. En dan ons klimaat met voor iedereen wel een mooie tijd in het jaar. De gezellige festivals die iedere stad wel kent. De vrijheid die we met elkaar proberen te handhaven. Allemaal dingen waarvan ik enorm mag genieten in dit land. We mogen naast alle kritiek die we hebben nooit vergeten dat we hier in vrijheid leven en dat we er voor mogen opkomen om deze vrijheid in dit land te behouden, weliswaar met iets meer strakheid in het geven van straffen. Geniet dus van deze vrijheid. De belangrijkste primaire levensbehoeften zouden we hier allemaal moeten kunnen krijgen in ons mooie Nederland. Leer van elkaar zonder haantjesgedrag. Straal deze vrijheid naar elkaar uit. Sta maar eens op met een stralende glimlach, dan merk je aan alles in je lichaam dat het effect heeft. En dan straal je het ook uit naar je medemens, succes verzekerd!

 

Een mens die een ander mens van zijn vrijheid berooft,

is een gevangene van de haat,

opgesloten achter de tralies van veroordelen en kleingeestigheid

 

- NELSON MANDELA -

 

Blog 37, Laura Potters, SeeZen

Afbeelding: Johannes Penio van Pixaby

Reactie schrijven

Commentaren: 0