Muziek als verwerkingsbron

Muziek is in alle opzichten heel belangrijk. Het kan rust brengen als de dag chaotisch verloopt. Het kan ons helpen in een verwerkingsproces. Het kan stress verminderen in ons lichaam. Muziek verbindt mensen met elkaar. De lichaamshouding en de bewegingspatronen zeggen enorm veel, bij dansen kun je dat nog sneller ervaren. 

 

Muziek en emotie

Iedereen kent het wel, nummers die altijd in je leven blijven, omdat je er een herinnering bij hebt. Of het nu een feestje is, een begrafenis, een eerste liefde, voor iedereen zijn dat andere nummers en herinneringen. Het kan zeker raken als het nummer plotseling op de radio komt. Hoe belangrijk is muziek eigenlijk, zeker in de tijd waarin we nu beland zijn?

 

Mary Poppins

Ik weet het nog als de dag van vandaag. Jaren geleden waren we op het rozenfestival. Een heel dorp aangekleed met rozen, het was prachtig! In het midden stond een kerk waar voortdurend muziek gespeeld werd. Dat wilden we wel even van dichtbij horen. Het was de tijd dat mijn zoon druk bezig was voor een rol in de musical Mary Poppins in het Circustheater. Maar de uitslag was nog niet bekend. Precies op het moment dat we de drempel van de kerk overstapten, begint een groot koor een nummer van Mary Poppins te zingen. Met verbazing liepen we verder de kerk in. Hoe kon het toch dat precies op het moment dat wij deze kerk binnenstapten dit nummer ingezet werd? Ik zocht al naar de mensen die de audities hadden beoordeeld, maar daarvan kon ik niemand vinden. De kippenvel stond overal op mijn lichaam. Zou dit een teken zijn dat hij de rol zou krijgen? Een paar weken later werd bekend gemaakt dat hij de rol had. Toeval?....

 

Een moment van rust

Pak jij iedere dag een moment van rust voor jezelf? En luister je dan naar muziek? Eventjes helemaal niets, luisteren zonder gedachtes. Of dat je lekker aan het meezingen bent met je favoriete nummers. Muziek bestaat uit trillingen. Die trillingen kunnen heel veel met je doen. Kleine trillingen in de lucht hebben een weg gevonden naar jouw oren. De vibratie kan je ook fysiek raken.

 

Stress

Wanneer je muziek aanzet als je stress hebt, dan gaat je hartslag al snel naar beneden. Dit is natuurlijk wel bij de muziek die voor jou rustgevend is. Ieder mens kiest daarvoor andere muziek uit. In sommige ziekenhuizen wordt muziek al ingezet tijdens operaties. Mensen reageren veel rustiger en het zorgt voor de nodige afleiding. 

 

Feest

Wat is een feest zonder muziek? Wil je een gezellig feestje bouwen, dan is de juiste muziek daarbij ook heel belangrijk. Je bekijkt eerst welke sfeer je feestje moet uitstralen en daarna zoek je daar de juiste muziek bij. Als je dat vergeet, dan kan een feestje opeens een hele andere sfeer krijgen. Muziek speelt ook dan een hele belangrijke rol. Wel is het zo dat iedereen een andere muzieksmaak heeft, waardoor een feestje voor de ene persoon leuk kan zijn en voor een andere persoon niet. Het blijft een kwestie van smaak.

 

Virus 

Ik vind het heel erg fijn dat er muziek aanwezig is nu we veel thuis moeten blijven. Je kunt kracht halen uit de nummers die voorbij komen. Daarnaast worden er veel nieuwe nummers gemaakt die ook te maken hebben met de tijd waarin we nu leven. Zo word je toch nog met elkaar verbonden. Het virus raakt iedereen en muziek geeft daarbij enorm veel kracht. Muziek vind ik heel belangrijk in het leven. 

 

Ooit las ik: muziek is lucht waar we betekenis aan geven. Dat vond ik wel heel mooi gezegd!

 

Blog 45, Laura Potters, SeeZen 

Afbeelding van whoalice-moore via Pixabay 

Reactie schrijven

Commentaren: 0