Ademen is leven, leven is ademen

Een mens kan gedurende enige tijd zonder eten en drinken maar onmogelijk langere tijd zonder lucht. Het ademhalen gebeurt reflexmatig. Niemand hoeft er over na te denken, wanneer het allemaal normaal verloopt. Dit is natuurlijk anders dan bij onder andere hyperventilatie, Vloek van Odine. Deze reflex wordt in de hersenen geregeld. 

 

Een vitale functie

De ademhaling is levensnoodzakelijk. Wie let er op zo'n prachtige lichamelijke functie als alles gewoon werkt? Het ademhalingsstelsel neemt zuurstof op uit de lucht, transporteert dit naar het bloed, circuleert dit over het hele lichaam, verwijderd afvalstoffen (ondermeer koolstofdioxide) en regelt de zuurtegraad in het bloed.

  

Hoe gebeurt dat, ademen?

De lucht komt binnen via de neusholte of mondholte. In de neus zitten tal van neushaartjes die kleine deeltjes zoals stof in de lucht tegenhouden, de lucht verwarmt en bevochtigd. Deze lucht gaat naar de keelholte om dan in de luchtpijp terecht te komen. Ter hoogte van de longen vertakt de luchtpijp in een linker- en rechter luchtpijptak. Deze monden uit in de longen, elke tak in één long. In elke long vertakt de luchtpijptak tot steeds kleinere luchtpijptakjes die uiteindelijk uitmonden in longblaasjes.

 

Wat doen de longen en het middenrif tijdens het in- en uitademen?

Tijdens het ademhalen krimpen de longen in en zetten ze terug uit, daarmee beweegt de borstkas tijdens het ademhalen. Wanneer we inademen moet het longoppervlak groter worden om zoveel mogelijk lucht in de longen te krijgen. Dus zetten de longen uit. Op hetzelfde moment zal het middenrif naar beneden gaan, zodat de longen extra plaats krijgen om zoveel mogelijk uit te zetten. Wanneer we terug uitademen, gebeurt het omgekeerde: de longen krimpen waardoor er kracht gegeven wordt voor de uitblazing van de lucht. 

 

Betekenis longen

De longen staan voor: liefde, aandacht en zachtheid. De longen zijn wonderlijk zacht en mooi van structuur, als je er goed voor zorgt. Maar wie zorgt nu goed voor zijn vitale functies waaronder dus de ademhaling? Je staat er vaak niet bij stil, omdat we vaak erg hard zijn voor onszelf. 

 

Kun jij goed doorademen?

Haal de buitenwereld naar binnen, sta open voor verandering om goed te zorgen voor je longen. Adem eens diep in: kun jij nog wel diep inademen? Of heb je dat jezelf al afgeleerd door alle stress die op je pad komt? Een cel laat zich niet foppen dus luister er goed naar! Neem iedere dag eens de tijd om te ontdekken wat jouw ademhaling over jezelf zegt. Als je hier mee aan de slag gaat dan kun je heel wat cellen veranderen, waardoor ook heel wat klachten kunnen verdwijnen.

 

Wat vertelt de ademhaling je?

Heb je moeite om te ademen in het borstgebied, dan kom je uit een autoritair gezin.

Heb je moeite om diep te ademen vanuit de onderbuik, dan ben je vaak niet geaard.

Adem je alleen vanuit het middenrif, dan speelt het leven vooral af vanuit wilskracht.

Heb je een trage en oppervlakkige ademhaling, dan heb je vaak een lage eigenwaarde.

Is je ademhaling gespannen en snel, dan speelt het verleden een grotere rol dan het nu.

 

Chinese orgaanklok

De chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok, de orgaanklok genoemd. Ze gaan daarbij uit van twaalf hoofdmeridianen, de energie van ieder orgaan is twee uur per etmaal optimaal. Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg opstaan? Je longen geven het meeste energie tussen 03.00-05.00 uur en het minste energie tussen 15.00-17.00 uur. De emotie die bij de longen hoort is verdriet. 

 

Mediteren

Ga terug naar de basis, transformeer de blokkades die je ademhaling beperken en ervaar meer rust en ruimte. Dit kan bijvoorbeeld door iedere dag te mediteren. Als je eenmaal in het ritme zit en het dagelijks toepast dan ga je over een tijdje echt ervaren dat er veranderingen plaatsvinden. Mediteren kun je echt leren, als je er natuurlijk zelf voor openstaat.

 

"Er is één gemeenschappelijke stroom, één gemeenschappelijke ademhaling.

Alle dingen voelen met elkaar mee."   - Hippocrates-

 

Blog 53, Laura Potters, SeeZen 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0