Voeding

Er stond nog een cursus voedingsdeskundige open waar ik alleen nog niet aan toegekomen was. Tijd genoeg om te starten tijdens de lockdown, wat heerlijk! Voeding is zo'n belangrijke pilaar binnen het leven, waar we ons vaak niet bewust van zijn, ik ook niet. Soms heb je gewoon behoefte aan iets ongezonds, ik tenminste wel. Als je er maar gezonde eetmomenten tegenover zet.

 

Bouwstenen van onze voeding

Om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven, zullen we de volgende voedingscomponenten tot ons moeten nemen: vet, eiwit, koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen/sporenelementen en water. Er komen steeds meer voedingsgerelateerde ziekten bij. Vroeger lag de nadruk op lichamelijk werk, nu voornamelijk op zittend werk. We bewegen te weinig en daar staat het overmatig aanbod aan levensmiddelen tegenover. Dan de milieuvervuiling, waarbij je zelfs niet meer weet of gezonde producten wel echt gezond zijn? Daarnaast werkt de lockdown ook niet mee om fit en gezond te blijven. Mentale moeheid geeft problemen om lichamelijk in actie te komen.

 

Bewustwording

Er is een overschot aan voeding binnen ons land en dat weten we allemaal. Onze eetgewoontes zijn enorm veranderd, voor de gemiddelde Nederlander is er altijd eten aanwezig. Met al het thuiswerk ben je geneigd om deze consumptie te vergroten, met als gevolg overgewicht. Dit kan weer ziektes veroorzaken. Je neemt jezelf voor er wat aan te doen (dit kantelpunt ontstaat vaak aan het begin van het nieuwe jaar als je goede voornemens afspreekt met jezelf). Je houdt het een paar weken vol en daarna schiet je weer in je vaste patronen. En mentaal gezien wordt het er ook niet gezelliger op, het voelt weer als falen als het niet is gelukt.

 

Kun je jezelf wel nieuwe patronen aanleren, in dit geval over voeding? Jazeker, maar daar is wel wilskracht voor nodig en het inzicht dat gezondheid een dagelijkse investering zou moeten zijn. Vaak zie je dat zieke mensen opeens wel een voedingspatroon kunnen vasthouden, gewoon omdat het moet om weer wat beter te worden. Een gemiste kans, toch?

 

Hoeveel zelfliefde heb jij?

Als je weet dat een groot aantal bloedvaten, zenuwcellen, spieren en botten goede verzorging nodig hebben waarbij gezonde voeding erg belangrijk is, waarom passen wij het dan zo weinig toe? Je geeft je gespaarde geld wel uit aan materialistische spullen, het liefst iedere week. Als je jezelf niet onderhoudt, dan heb je ook niets meer aan de spullen die je koopt. Je gaat langzaam maar zeker achteruit en snapt niet waar al die lichamelijke en mentale pijn vandaan komt. 

 

Durf je echt naar jezelf te kijken met een kritische bril op dan weet je heus wel waardoor het ontstaat. Als je genoeg van jezelf houdt dan ga je je lichaam toch niet dagelijks de verkeerde voeding geven? Als je genoeg van jezelf houdt, dan zorg je toch dat je ook investeert in jouw welzijn? Kies voor groente en fruit in de avonduren als snack, i.p.v. de frituur. Kies voor een behandeling i.p.v. 5 nieuwe broeken. 

 

Leermeesters

Ik vind dat iedereen een coach (verschillende leermeesters) nodig heeft in het leven, iemand die je af en toe uit je comfortzone haalt. Ik zou niet meer zonder kunnen. Anders blijf je hangen in vaste patronen of blijf je uitstellen. Zelfontwikkeling kun je niet alleen, sta open om van anderen te leren. Praat over voeding, sport, ontspanning, onzekerheden. Ieder mens kent problemen, durf er over te praten en boek maandelijks sessies voor jezelf in, waar dan ook. Het zal je helpen in jouw ontwikkeling, als je natuurlijk verder wilt groeien.

 

Zorgkosten

Er valt veel te zeggen over ons zorgstelsel, kijken we naar andere landen in de wereld, dan mogen we niet alleen maar mopperen. Dat onze zorgkosten als maar stijgen, heeft ook te maken met ons eigen gedrag, in dit geval voeding. 

 

We moeten aan de voorkant beginnen om mensen gezonder te laten leven. Educatie speelt daarbij een grote rol. Als je er weinig over leert op school en/of binnen je gezin, hoe kun je dan wat aan je gedrag veranderen? Als er zelden reclames voorbij komen over gezonde voeding die ons gedrag kunnen bepalen, dan is er dus geen voorbeeld die ons daarbij helpt. Als gezonde voeding duurder is dan de ongezonde voeding in de supermarkt, dan gaat er toch iets mis?

 

Gaan investeren in de oorzaken zou een stuk minder geld kosten dan dagelijks bezig te zijn met het oplossen van de gevolgen. Dat kost pas geld!

 

"Men moet eten om te leven, niet leven om te eten." - Molière

 

Blog 58, Laura Potters, SeeZen 

Reactie schrijven

Commentaren: 0