Wat is nog "normaal"?

Onrust

Met een heerlijk jazzmuziekje op de achtergrond, filosofeer ik weer even over het leven. Willen we als mens alles een beetje mooier maken of juist andersom? Als Nederlander "zeur" je nu eenmaal niet, hup en door. Of juist andersom, je weet niet meer wat je kunt en mag zeggen, op ieder woord wordt de nadruk gelegd.  

 

Onze kinderen

Ik maak me zeker zorgen over de kinderen die in deze tijd opgroeien, een maatschappij vol met stress. Kinderen denken dat haast alles normaal is wat ze te zien krijgen. Kinderlijk gedrag mag vaak niet meer, je hoort snel volwassen te worden, ander kun je de wereld niet aan.

 

SeeZen

Deze kinderen komen in tranen bij mijn praktijk binnen, inmiddels geen kinderen meer maar volwassenen. De levenskracht is eruit. Iedere dag sterk zijn, dat wordt ons geleerd. Ik zie genoeg tranen vloeien en de eerste reactie is daarbij: "sorry". Sorry waarvoor, voor de tranen? Ik vind het juist dapper als mensen de moed hebben om aan zichzelf te werken! Wanneer luister jij nog echt naar iemand met volledige aandacht zonder tijdsdruk?

  

Wat is normaal?

Genoeg mensen gebruiken teveel alcohol, dus het zal wel "normaal" zijn. Genoeg mensen bedrijven de liefde met veel wisselende contacten, dus het zal wel "normaal" zijn. Genoeg mensen kijken dagelijks naar beelden van geweld, dus het zal wel "normaal" zijn. Genoeg mensen staan op overlevingsstand, het zal wel "normaal" zijn. We blijven immers kuddedieren. Daarom val je nu opeens op als je niet meedoet aan "normaal". Is dat nog wel "normaal"?

 

Kind zijn

Ik weet dat er in de wereld altijd onrecht zal blijven bestaan. Maar in onze tijd moet een kind al vroeg een voorgeprogrammeerd projectiel zijn waarbij de fantasie volledig wordt weggenomen. Ze krijgen zoveel prikkels mee, iedere dag weer, het wordt als "normaal" beschouwd. 

 

Keuzes

Niemand kan het leven volledig sturen, maar je hebt in alles wel een eigen keuze hoe je ermee omgaat als je volwassen bent. Keuzes op situaties maak je nog altijd zelf. Investeer in je persoonlijke groei, iedere maand.

 

"Je hoeft niet hard te worden als je een zacht karakter hebt, 

zolang je jezelf maar niet vergeet." - Laura Potters

 

Blog 59, Laura Potters, SeeZen 

Reactie schrijven

Commentaren: 0