Dit mag nooit meer gebeuren

Deze week

Nu ik een lange tijd op de bank zit, ben ik ook eens wat verder gaan nadenken over de week waarin we zitten, 4 en 5 mei komen er weer aan. Wat weet ik daar nu eigenlijk echt van en wat hebben we er van geleerd?

 

Westerbork

Vorig jaar liep ik in het museum Westerbork. Wat ik niet wist, is dat Westerbork eerst een vluchtelingenkamp was, voordat de oorlog begon. Wat mij zeker is bijgebleven, is het verhaal van een vrouw die vertelde wat ze allemaal had meegemaakt in dit voorportaal van de hel. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen zoals Auschwitz. Het nummer Westerbork Serenade maakte tevens indruk op me. Zeker het verhaal erachter dat de gevangenen de avond voordat men de trein in ging een avondje theater aangeboden kregen. Dan kijk ik toch heel anders naar alle beelden die voorbij komen. We weten allemaal: dit mag nooit meer gebeuren!

 

Misdaadjournalist

Een paar weken voordat ik naar Westerbork ging, werden we geconfronteerd met een daad op Peter R. de Vries. Mensen worden uitgeschakeld, op klaarlichte dag zelfs. We zeggen voortdurend: dit mag nooit meer gebeuren, maar wat zijn deze woorden nu eigenlijk waard als er geen actie op volgt?

 

Mishandeling

Een meisje dat vorig jaar mishandeld werd, omdat kinderen niet wisten of ze nu een meisje of jongen was. Jezelf zijn mag blijkbaar niet meer in dit land, want dan krijg je direct een knal op je gezicht. Ook hier zegt het kabinet en wij als Nederlanders: dit mag nooit meer gebeuren. En toch is dit de dagelijkse werkelijkheid. 

 

De dood in Spanje

En weten jullie het nieuws nog over een avondje stappen waarbij het slachtoffer op de grond komt te liggen en vol in het gezicht wordt getrapt. Zo erg, dat hij sterft. Jonge daders, allemaal uit ons mooie Nederland. Ons Nederland waar steeds meer mensen ontsporen, van jong tot ook oud. Dit mag nooit meer gebeuren, maar we zien het dagelijks voorbij komen, zulke daden. 

 

Woorden

Wat hebben woorden voor betekenis, als er geen actie komt op al deze daden? Als je het aan mij vraagt dan mogen er hogere straffen komen, uitbreiding bij de politie en veel meer hulp voor onze geestelijke gezondheid. 

 

Opvoeding

De opvoeding speelt een belangrijke rol in het leven. Dat wat je geleerd krijgt, dat is jouw waarheid. Zo ook als je iedere dag tussen de misdaad zit, zie daar dan maar uit te ontsnappen. Zeker als je geen geld hebt, wordt het criminele wereldje aantrekkelijk. Je denkt snel geld te kunnen verdienen, maar beseft vaak niet in wat voor netwerk je terecht komt. Dan komt de angst, paniek, boosheid, verdriet en ga je verkeerde handelingen uitvoeren. Daarnaast kennen we nog de groepsdruk, we zijn wat onze vrienden zijn, zo gaat het toch heel vaak. Zonder zelf door te hebben wie nu werkelijk zelf zijn en wat we echt willen. 

 

Meerdere verhalen heb ik bij SeeZen mogen aanhoren, van ook ex-gedetineerden. Ieder mens met een eigen verhaal en inmiddels heb ik geleerd dat deze mensen ook liever geen geweld gebruiken en vaak zeer veel spijt hebben. Het komt voort uit verkeerde opvoeding, opgroeien in verkeerde omgeving met verkeerde vrienden, boosheid en angst. Dus we moeten helpen aan de voorkant van ons systeem en niet aan de achterkant, wie gaat dat ooit eens begrijpen?

 

Wat heeft Nederland nodig om dit alles niet meer te laten gebeuren?

In ieder geval geen angst, want dat drijft ons allemaal uit elkaar, dan zijn we nog verder verwijderd van de oplossing. We moeten de verbindingen zoeken met elkaar, luisteren naar elkaar (ook als we een andere mening hebben) en vooral actie, deze actie komt zo traag op gang in ons land.

 

Bankhangen

Wat ben ik blij dat ik in vrijheid kan herstellen van mijn blessure en alle middelen beschikbaar zijn voor mijn herstel. Ook dat mogen we wat vaker uitspreken naar elkaar, hoe mooi ons land is en dat er genoeg mensen zijn die wel willen bouwen aan vrijheid en verbinding. Laten we elkaar liefde geven, iedere dag weer. Dat kan ook al in onze eigen kleine bubbel, dan pas ben je echt een rijk mens!

 

Wanneer heb jij voor het laatst iemand liefde gegeven?

 

Blog 69, 

Laura Potters

Reactie schrijven

Commentaren: 0