Antidepressiva

Er komen weer genoeg verhalen de praktijk binnen, in dit geval hoeveel mensen er antidepressiva slikken.

 

Geen arts

Ik ben geen arts, en gelukkig maar. Ik zou nooit op die stoel willen plaatsnemen, het lijkt me een zware functie, zeker in deze tijd. Toch vraag ik me steeds vaker af wanneer er gekeken wordt naar de oorzaken die mensen met zich meedragen. Je hoort vaak dat de gevolgen worden onderdrukt, in dit geval met antidepressiva. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet te voorkomen is, mentale klachten mogen we zeker niet onderschatten. Maar draaien we niet een beetje door op het gebied van medicatie in het algemeen? 

 

Opvallend patroon

De klanten die hier hun verhaal vertellen over antidepressiva, dragen allemaal hetzelfde verhaal met zich mee. Ik zie dus wel degelijk patronen. Sommige klanten zijn ooit aan de antidepressiva gegaan en kunnen er niet gemakkelijk vanaf komen. De voorlichting over wat deze pil op lange termijn kan veroorzaken, nadat de uitwerking van het stukje verdoving heeft plaatsgevonden, is vaak minimaal. Gelukkig heb ik er zelf geen ervaring mee, maar het raakt me wel. 

 

De receptoren blokkeren volledig als mensen willen stoppen. Dat brengt fysieke en mentale klachten met zich mee. En wat me nog het meeste opvalt bij de verhalen die ik hoor: mijn klanten worden niet altijd gecontroleerd door een huisarts, psycholoog of wie het ook mag voorschrijven. Mijn klanten slikken jaren lang door zonder enige controle en komen er achter dat er steeds meer bijwerkingen ontstaan. Ik heb mijn klanten, die tegen dit probleem aanlopen, beloofd om er aandacht aan te besteden en hoop dat externe partijen dit probleem serieus nemen en in gesprek gaan met elkaar. Er mag wat mij betreft meer onderzoek komen, want het is echt zorgelijk!

 

Medicatie

Ik ben blij dat mensen met pijn geholpen kunnen worden om de pijn te verzachten met medicatie, of om beter te worden. Ik ben zeker niet tegen medicijnen als het noodzakelijk is. Wanneer heb je medicatie nodig en wat kun je zelf veranderen? Het lijkt haast wel alsof bijna iedere Nederlander aan de pillen zit, om het leven maar vol te kunnen houden. Het is een verdoving en soms ook een verslaving, beseffen wij wat dit met ons doet op langere termijn, ook voor onze kinderen?

 

Als we de gezondheidszorg eens beter zouden gaan inrichten en het geld zouden besteden in het voortraject. Dan kunnen we de oorzaken serieus aanpakken en met aandacht en genoeg spreektijd luisteren naar de problemen die iemand aangeeft. Maar blijkbaar zit aan de achterkant het grote geld......

 

Daden

Het is niet meer weg te denken in de media, iedere dag is er wel een schiet- of steekpartij of een gezinsdrama. De vraag die ik mezelf stel: laten we deze mensen aan hun lot over, zijn deze mensen als slechte burger geboren? Mensen weten gewoon niet meer wat ze doen en daar ligt het grote probleem, als je het mij vraagt. Er komt letterlijk kortsluiting in het hoofd van een dader. Had deze persoon niet eerder geholpen moeten worden? En dan de slachtoffers, er ontstaan steeds meer angsten en alertheid, ook op straat. Of je leest er weer wat over, iedereen krijgt er dus mee te maken. Nabestaanden dragen de ellende hun leven lang met zich mee, te erg voor woorden. We kijken ernaar en zetten deze patronen gewoon verder in onze maatschappij, mede omdat ons onderwijs voornamelijk gefocust is op kennisvakken. 

 

Spiegelen

Ik vind het goed om bij mijn praktijk SeeZen mensen een spiegel voor te houden. Patronen uit het verleden, levenservaring, aangeleerd gedrag, karaktereigenschappen, gedrag en inzichten van een ander. Alles kan en mag besproken worden zonder enige schaamte. Met medicatie zal ik me nooit bemoeien, wel probeer ik daarin een luisterend oor te bieden.

 

De hardheid van de maatschappij, daar lopen veel klanten tegenaan. Ik probeer mijn klanten inzichten mee te geven dat iedereen een eigen verhaal schrijft in deze wereld en er niets verandert zonder liefde te geven en te leren ontvangen. Daar ligt de basis, zeker de liefde voor jezelf, anders kun je deze liefde nooit aan anderen geven. En die liefde naar elkaar toe, hebben we nu juist zo nodig. 

 

Respect is als het heelal, je blijft het bewonderen. -Laura Potters-

 

Blog 61, Laura Potters, SeeZen 

Reactie schrijven

Commentaren: 0