De hulpverlener

Realistische verwachtingen van een hulpverlener

In de wereld van hulpverlening is het belangrijk om realistisch te blijven over de rol van een hulpverlener. Het is niet realistisch om te verwachten dat een hulpverlener alles weet of kan oplossen voor anderen. Het is ook niet realistisch om een hulpverlener als speelbal te gebruiken, omdat er in organisaties van alles misgaat. Integendeel, een hulpverlener draagt zijn eigen levenservaringen met zich mee en heeft zijn eigen grenzen. Wie ziet de hulpverlener eigenlijk nog als een individu dat ook worstelt met thema's in het leven?

 

Eigen baas, eigen visie

Als eigen baas heb ik het voorrecht om mijn dienstverlening vorm te geven volgens mijn eigen visie. Dit betekent echter niet dat ik geen verantwoordelijkheid heb om te zorgen voor zowel mijn klanten als voor mezelf. Zelfzorg is essentieel in mijn vakgebied. Ik weet dat ik mijn deur niet altijd dichttrek om 17 uur, maar ik krijg er zoveel vrijheid voor terug. Daarnaast ben ik erg enthousiast om nog meer mensen te mogen helpen, en mijn klanten op een andere manier aan het denken te zetten. 

 

Lessen uit chakra massage

Recent heb ik een training chakra massage gevolgd, wat misschien wat zweverig klinkt, maar waar ik waardevolle inzichten uit heb gehaald. Om ons heen is er veel energie voelbaar en wetenschappelijk ook zeker bevestigd. Er mogen meer ontwikkelingen plaatsvinden, wat mij betreft, zonder de voeten te verliezen die op de aarde staan. Het lijkt me namelijk ook niet verstandig om in het aardse leven alleen maar te gaan zweven.

 

Het belang van luisteren naar mijn eigen lichaam en grenzen stellen werd tijdens deze training nogmaals bevestigd en precies op de plek waar ik het verwachte. Dit kwam door de geweldig samengestelde meditatie die zowel woorden, muziek en instrumenten samenvoegde. Een fysieke uitwerking voelt vaak als een last omdat we dan geremd worden in ons leven, maar als we er goed naar durven te kijken, dan is het juist een cadeautje wat je ontvangt. Het zegt iets over jou, durf jij er voor open te staan? 

 

Het belang van nee zeggen

Het is belangrijk om soms nee te zeggen, zelfs als dit tot teleurstelling bij anderen kan leiden. Deze keuzevrijheid stelt me in staat om mijn eigen welzijn te waarborgen. Zoek daarin wel een balans, want als je bij alles nee zegt, dan kun je ook niet meer in verbinding met een ander komen. 

 

Prioriteit aan welzijn

Vandaag heb ik mijn klanten op de hoogte gesteld dat ik wat keelklachten heb en daarbij ook hoest, zodat zij zelf kunnen beslissen of zij willen komen voor een behandeling. Hoewel dit mogelijk financiële consequenties heeft, staat het welzijn van mijn klanten en mijzelf voorop. Ik merk aan mijn klanten, dat ze deze eerlijkheid juist waarderen. In de tijd die vandaag vrijkwam, heb ik de strijken kunnen doen. Zo heb ik privé ook weer mensen blij kunnen maken! Ook kon ik daardoor deze blog schrijven, het is maar net hoe je ermee om gaat. 

 

Balans in de hulpverlening

In het vak van hulpverlening is het van essentieel belang om een gezonde balans te vinden tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf. Door grenzen te stellen en zelfzorg te prioriteren, kan een hulpverlener effectiever zijn in zijn werk. Het woordje "nee", zonder jezelf schuldig te hoeven voelen, is namelijk ook een antwoord! En een uitleg geven op het woordje nee is ook niet altijd nodig. Hoe vaak doe jij dat eigenlijk?

 

En hoe goed zorg jij voor jezelf?

 

Blog 80

Laura Potters

Reactie schrijven

Commentaren: 0