Wat kom je tegen in Noorwegen?

Vakantie

De ene persoon wil graag iedere dag aan het strand liggen, mogelijk met een goed boek. Een ander blijft liever thuis of omdat het financieel niet anders kan. Zelf vind ik het heerlijk om te reizen. Ik ben dan lekker actief bezig, ik mag cultuur snuiven en heerlijk wandelen in de natuur.  Ik moet er dus niet aan denken om dagelijks op een strand te liggen. Mijn lichaam zou dat ook niet kunnen, dan zou ik een stuiterbal worden zonder te stuiteren, oftewel onrustig worden.

 

Nederland
Dit jaar hadden we onze eigen warmte in het land, aan de thuisblijvers werd dus ook gedacht. Het zonnige weer dat is iets waar vele Nederlanders op hopen in de zomer. En die warmte kregen we, weken lang. Mensen hopen nu, weken later, op een bui en weer wat koelere lucht. Zelf kan ik heel goed tegen warm weer, hoe warmer hoe beter wat mij betreft. Maar mijn man denkt daar toch anders over. Iedereen heeft een eigen voorkeur en dat is maar goed ook.

 

Noorwegen
Dit jaar ben ik samen met mijn lieve gezin naar Noorwegen geweest. Wat was het geweldig! Zelfs in dit land was het 25-30 graden, we hadden veel geluk met het weer. Natuur en wandelen is de perfecte manier om op adem te komen. En via het BRAVO systeem is actief zijn in een vakantie ook erg belangrijk. BRAVO staat voor: dagelijks Bewegen, niet Roken, weinig Alcohol, goede Voeding en genoeg Ontspanning. Ik denk dat er nog heel wat mensen zijn die daarin kunnen verbeteren. Niet alle mensen beseffen dat het belangrijk is om daar bij stil te staan. En toch voelen we dit diep van binnen allemaal!

 

Regels
Het valt me in Noorwegen op dat men zich keurig aan de snelheid houdt en ook afstand houdt in het verkeer. Files hebben we niet meegemaakt in dit land. Ook hebben we geen viezigheid op de grond zien liggen. We hebben geen gillende kinderen in een restaurant gehoord. Voor mij voelde dat als een verademing! Kortom heb ik een land ervaren waar velen zich keurig gedragen. In Nederland zie ik dat zelden nog. Maar het is mij duidelijk geworden wat het verschil is.

 

Handhaving
We beseften niet dat we verkeerd geparkeerd stonden in Noorwegen. We kregen een mooie gele bon als beloning. Door de vrolijke kleur leek het dus net alsof we wat gewonnen hadden, feest was het zeker. In Nederland is dat nog zelden te zien, fout parkeren in buitenwijken geen probleem meer. Zelf woon ik aan een speeltuintje waar je geen auto neer mag zetten. Bij fout parkeren wordt er niet meer bekeurd, tien jaar geleden gebeurde dit nog wel. Toen liet je het wel uit je hoofd om je auto niet in een parkeervak te zetten. Daarnaast betaal je hier in Nederland, indien je wel bekeurd wordt, de boete want je kunt het toch wel betalen. Daardoor blijven de overtredingen zich hier herhalen. In Noorwegen is dat wel anders en zelf houd ik daar enorm van. In ons verkeer is er tegenwoordig alleen nog maar frustratie te voelen. En het zou zo mooi zijn als we allemaal eens het omgekeerde zouden gaan doen. Geef elkaar eens complimenten in het verkeer. Geef een fietser eens voorrang, zeker als het regent. En dan kan de fietser daarvoor weer bedanken. Wauw, ik zie het plaatje al helemaal voor me. Sfeer in het verkeer is hierbij mijn motto.

 

Politie
Ook de politie is op straat te zien in Noorwegen. Wauw, mensen luisteren hier ook nog echt naar de politie, ze hebben er nog veel respect voor. In Nederland hebben we daarin nog wel wat werk te verrichten. Want we willen toch liever geen “bandietenland” worden...... Dit neemt niet weg dat de politie in Nederland wel wil, maar te weinig politieke steun krijgt voor meer blauw op straat.  Ook aangifte doen helpt niet en ik kan het weten met mijn vorige bedrijf, nooit is er maar iets mee gebeurd. Ik heb meerdere dingen meegemaakt, ook op kantoor heeft de politie blijkbaar ondercapaciteit. Aan beide kanten is er werk te verrichten: de burger die weer normaal gedrag gaat vertonen ten opzichte van de politie en de dialoog aangaat in plaats van direct in de verdediging te schieten. Maar ook de politie die een kort lontje heeft gekregen door deze ondercapaciteit. Laatst reed ik keurig op de snelweg 120 km/h en was ik een auto aan het inhalen. Een politiewagen achter mij gaf groot licht, ik moest zo snel mogelijk opzij. Maar er was geen zwaailicht aan. Mij mag nog eens uitgelegd worden of politie zonder zwaailicht zich nu wel of niet aan de regels van het verkeer moet houden. Dat begrijp ik zelf nog steeds niet. Maar ik heb wel met de politie te doen. De agenten horen gesteund te worden door de overheid. Ik vind dat de overheid veel te soft is als het om strafzaken gaat. 

 

Terug naar huis
De vakantie is weer voorbij. Heel wat extra zuurstof mogen snuiven in Noorwegen, dat voelde heerlijk! En toch ga ik met een ander gevoel weer naar huis. Ik ben trots dat ik in Nederland mag wonen met onze vrijheid. Maar deels maak ik me ook zorgen met al die bezuinigingen in bijna al onze sectoren. Handhaving is ver te zoeken, op welk gebied dan ook. Respect, vertrouwen en ruimte voor elkaar, hoe krijgen we dat terug? Minder gepraat en meer ACTIE zou ik zeggen. En dat kan alleen als de burger de politiek helpt om ook samen het respect uit te dragen. De burger heeft de politiek nodig en de politiek de burger. Eigenlijk heel simpel toch.........?

Blog 7, Laura Potters, SeeZen

Afbeelding van Laura Potters

Reactie schrijven

Commentaren: 0