Wat kom je tegen in Noorwegen?

Vakantie

De ene wil graag iedere dag aan het strand liggen, mogelijk met een goed boek, de ander blijft thuis omdat het niet anders kan. Zelf ben ik het type om heerlijk rond te reizen door een land. Lekker actief bezig zijn, cultuur snuiven en de natuur in.  Ik moet er dus niet aan denken om dagelijks op een strand te liggen. Mijn lichaam zou dat ook niet kunnen, dan zou ik een stuiterbal worden zonder te stuiteren, oftewel onrustig worden.

 

Nederland
Dit jaar hadden we onze eigen warmte in het land, aan de thuisblijvers is dus gedacht. Iets waar vele Nederlanders altijd om vragen in de zomer. En die warmte kregen we, weken lang. Mensen hopen nu op een bui en weer wat koelere lucht. Zelf kan ik heel goed tegen warm weer, hoe warmer hoe beter wat mij betreft. Maar mijn man denkt daar toch anders over. Iedereen heeft zijn/haar eigen voorkeur en dat is maar goed ook.


Noorwegen
Dit jaar ben ik samen met mijn lieve gezinnetje naar Noorwegen geweest. Wat was het geweldig! Zelfs in dit land was het 25-30 graden, ik had dus mazzel. Natuur en wandelen is de perfecte manier om op adem te komen. En via het BRAVO systeem is actief zijn in een vakantie ook erg belangrijk (BRAVO staat voor: dagelijks Bewegen, niet Roken, weinig Alcohol, goede Voeding en genoeg Ontspanning). Ik denk dat er nog heel wat mensen zijn die daarin kunnen verbeteren. Sterker nog: niet beseffen hoe het je lichaam kapot kan maken als je dit allemaal niet toepast. En dat weten we diep van binnen allemaal!


Regels
Het valt me in Noorwegen op dat men zich keurig aan de snelheid houdt, men zelden op je bumper zit. Files hebben we niet meegemaakt in dit land. Geen viezigheid op de grond te zien. Geen gillende kinderen in een restaurant (dat was echt een verademing), kortom een land waar velen zich keurig gedragen. In Nederland zie ik dat zelden nog. Maar het is mij duidelijk geworden wat het verschil is.


Handhaving
We beseften niet dat we verkeerd geparkeerd stonden in Noorwegen. Een mooie gele bon als beloning. Door de vrolijke kleur leek het dus net alsof we wat gewonnen hadden, feest was het zeker. In Nederland is dat nog zelden te zien, fout parkeren in buitenwijken geen probleem meer. Zelf woon ik aan een speeltuintje waar je geen auto mag zetten. Er wordt ook niet meer bekeurd, 10 jaar geleden zeker wel.  Dan laat je het wel uit je hoofd de volgende keer. Hier in Nederland betaal je de boete en ga je gewoon de volgende keer in je gedrag verder want je kunt het toch wel betalen. Daardoor blijven de overtredingen zich hier herhalen. In Noorwegen is dat wel anders en zelf houd ik daar enorm van. Want in ons verkeer is er tegenwoordig alleen nog maar frustratie te voelen. En het zou zo mooi zijn als we allemaal eens het omgekeerde zouden gaan doen. Normaal gedrag met complimentjes, fietsers eens voorrang geven (zeker met regen) en waarbij de fietser dan weer zwaait om te bedanken. Wauw, ik zie het plaatje al helemaal voor me. Sfeer in het verkeer is hierbij mijn motto.


Politie
Ook die is op straat te zien in Noorwegen. Wauw, mensen luisteren hier ook nog echt naar de politie, ze hebben er nog veel respect voor. In Nederland hebben we daarin nog wel wat werk te verrichten. Want we willen toch liever geen “bandietenland” worden...... Neemt niet weg dat de politie in Nederland wel wil maar te weinig politieke steun krijgt voor meer blauw op straat.  Ook aangifte doen helpt niet en ik kan het weten met mijn vorige bedrijfje, nooit is er maar iets mee gebeurd. En ik heb meerdere dingen meegemaakt, ook op kantoor heeft de politie blijkbaar ondercapaciteit. Aan beide kanten is er werk te verrichten: de burger die weer normaal gedrag gaat vertonen tegen de politie en de dialoog aangaat i.p.v. direct in de verdediging te schieten. Maar ook de politie die kortere lontjes heeft gekregen door vele situaties (en begrijpelijk in deze hectische tijd). Laatst reed ik keurig op de snelweg 120 km/h en was ik een auto aan het inhalen. Een politiewagen achter mij gaf groot licht, ik moest zo snel mogelijk opzij. Maar er was geen zwaailicht aan. Mij mag nog eens uitgelegd worden of politie zonder zwaailicht zich nu wel of niet aan de regels van het verkeer moet houden. Dat begrijp ik zelf nog steeds niet. Maar ik heb wel met de politie te doen, de agenten horen gesteund te worden door de overheid en de burgers, veel meer en beter dan nu het geval is. En dan komt er ook rust bij de politie waardoor ze zelf ook meer rust krijgen in een situatie op straat en de burger ook weer tevreden kan zijn. 


Terug naar huis
De vakantie is weer voorbij.
Heel wat zuurstof extra mogen happen in Noorwegen, dat voelt heerlijk! 
En toch ga ik met een ander gevoel weer naar huis. Ik ben trots dat ik in Nederland mag wonen met onze vrijheid. Maar deels maak ik me ook zorgen met al die bezuinigingen in bijna al onze sectoren. Handhaving is ver te zoeken, op welk gebied dan ook. Respect, vertrouwen en ruimte voor elkaar, hoe krijgen we dat terug? Minder gepraat en meer ACTIE zou ik zeggen tegen de politiek. En dat kan alleen als de burger de politiek helpt om ook samen het respect uit te dragen. De burger heeft de politiek nodig en de politiek de burger.
Eigenlijk heel simpel toch.........?

Blog 7, Laura Potters, SeeZen

Reactie schrijven

Commentaren: 0